Laden...

Man uit Nunspeet bestraft voor misbruik zusje

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Nunspeet bestraft voor misbruik zusje
Zutphen, 19 oktober 2021

De rechtbank veroordeelt een 45-jarige man uit Nunspeet voor het misbruiken van zijn zusje ruim 25 jaar geleden. De rechtbank legt hem een gevangenisstraf op van 12 maanden. 

De man misbruikte zijn veel jongere zusje tussen juli 1994 en februari 1995 veelvuldig.  

1 verdenking verjaard

De man werd verdacht van een tweetal feiten, namelijk ontucht met een minderjarig persoon jonger dan 12 jaar en ontucht met een minderjarig persoon tussen de 12 en 16 jaar. Voor het eerste feit kan een gevangenisstraf van 12 jaar op staan. De verjaringstermijn is 20 jaar, maar omdat deze termijn door een wetswijziging is verlengd tijdens de verjaringstermijn kan dit feit niet meer verjaren. Voor de tweede verdenking (ontucht met een persoon tussen de 12 en 16 jaar) geldt een verjaringstermijn van 12 jaar. Die was voor de wetswijziging al verjaard en die verjaring kon daarom niet worden verlengd. De man kan daarom voor dit feit niet meer vervolgd worden. 

Vertrouwen ernstig beschaamd

De rechtbank rekent het de man aan dat hij zijn veel jongere zusje langdurig en veelvuldig heeft misbruikt. Door het grote leeftijdsverschil had de man overwicht op zijn zusje, waardoor zij hem geen weerstand kon bieden. Daarbij had de man geen enkel oog voor zijn zusje en wat dit voor haar betekende. Bovendien vond het misbruik thuis in het ouderlijk huis, een plek waar zij zich bij uitstek veilig moest voelen. De man beschaamde daarmee het vertrouwen die zijn zusje als haar grote broer mocht hebben op ernstige wijze. Tijdens de zitting bleek dat zijn zusje nog steeds de psychische gevolgen ondervindt van het misbruik. Ze leefde jarenlang in een schrijnende eenzaamheid van het grote geheim en zelfs de mensen waarvan ze houdt kan ze moeilijk vertrouwen. 

Strafoplegging

Bij het opleggen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat 1 feit is verjaard. Verder kijkt de rechtbank naar het reclasseringsadvies. Hieruit blijkt dat de strafbare feiten van meer dan 25 jaar geleden dateren en er geen aanwijzingen zijn dat de man zich op latere leeftijd grensoverschrijdend heeft gedragen.

Toch ziet de rechtbank geen ruimte voor een andere of lichtere sanctie dan een gevangenisstraf. De straf valt lager uit dan de 18 maanden celstraf die de officier van justitie heeft geëist. Dit komt omdat er 1 feit is verjaard en de officier zijn strafeis op beide feiten heeft gebaseerd. 

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding aan zijn zusje betalen. 

Uitspraken