Laden...

Man uit Ochten veroordeeld voor vrijheidsberoving en mishandeling ex-vriendin

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Ochten veroordeeld voor vrijheidsberoving en mishandeling ex-vriendin
Arnhem, 01 augustus 2019

De rechtbank veroordeelt een 23-jarige man uit Ochten voor wederrechtelijke vrijheidsberoving en mishandeling van zijn ex-vriendin. Hij krijgt een gevangenisstraf van 36 dagen opgelegd. Deze gevangenisstraf is gelijk aan de tijd dat de man in voorarrest heeft gezeten. De man werd ook verdacht van verkrachting van zijn ex-vriendinnen. De rechtbank spreekt hem hiervan vrij wegens gebrek aan wettig en overtuigend bewijs.

In de nacht van 10 juni 2018 sprak de man af met zijn ex-vriendin. Ze stapte bij hem in de auto. Op enig moment sloeg de sfeer –na een ruzie over een kwijtgeraakte telefoon - om. Dit leidde tot een handgemeen, waarbij het slachtoffer de man in zijn gezicht krabde. De man drukte het slachtoffer met haar hoofd tegen de middenconsole van de auto. Vanaf dat moment gaf de vrouw aan dat zij weg wilde. Ook probeerde ze weg te lopen en belde ze het noodalarmnummer. De man hield haar tegen, naar eigen zeggen omdat zij in paniek was en hij haar wilde beschermen.

Impact

De rechtbank vindt dat de man geen goede reden had om haar tegen te houden. Door haar te beletten de auto te verlaten en weg te lopen, heeft hij het slachtoffer opzettelijk wederrechtelijk van haar vrijheid beroofd. Dit had een grote impact op het slachtoffer. Zij voelde zich erg angstig in de auto. Ook nu nog heeft ze last van de gevolgen.

Vrijspraak verkrachting

De man werd ook verdacht van verkrachting van de vrouw. Dit zou voorafgaand aan de mishandeling en wederrechtelijke vrijheidsberoving hebben plaatsgevonden. De rechtbank spreekt de man hiervan vrij. Hoewel uit beide verklaringen blijkt dat tussen hen seksuele handelingen hebben plaatsgevonden, is niet bewezen dat deze handelingen onder dwang van de man is gebeurd. Van dit feit spreekt de rechtbank de man dan ook vrij.

Schakelbewijs

Volgens de officier van justitie had de man zich ook schuldig gemaakt aan verkrachting van 2 andere ex-vriendinnen. De verklaringen van deze ex-vriendinnen worden onvoldoende ondersteund door andere, objectieve bewijsmiddelen in het dossier. De rechtbank oordeelt verder dat de verklaringen van de vrouwen niet over en weer in elkaars zaken als schakelbewijs kunnen worden gebruikt, zoals de officier van justitie had aangevoerd. Omdat de man is vrijgesproken van deze feiten, valt de straf lager uit dan de eis van de officier van justitie.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding van 500 euro betalen aan zijn ex-vriendin voor de feiten waarvoor hij is veroordeeld.

Uitspraken