Laden...

Man uit Rheden veroordeeld voor hacken, oplichting en witwassen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Rheden veroordeeld voor hacken, oplichting en witwassen
Arnhem, 14 juli 2020

De rechtbank veroordeelt een 26-jarige man uit Rheden voor computercriminaliteit (hacken), oplichting en witwassen. De man krijgt een gevangenisstraf opgelegd van 14 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

De man verschafte zich tussen 2015 en 2017 - samen met anderen - met onrechtmatig verkregen inloggegevens toegang tot accounts van Wehkamp-klanten. Via die accounts werd voor ruim 164 duizend euro aan luxe goederen besteld, waaronder iPhones. De inloggegevens van een deel van die klanten verkregen zij via phishing. Zij ontvingen een nepmail van Marktplaats dat hun e-mailadres was gewijzigd. Dit konden zij ongedaan maken door op de link in de mail te klikken en hun gegevens opnieuw in te voeren. De gegevens die zij achterlieten, kwamen terecht bij de 26-jarige man en anderen. Op die manier konden zij inloggen, bestellingen plaatsen en deze laten leveren bij afhaalpunten. Een deel van de goederen is daadwerkelijk geleverd en afgehaald. Wehkamp is hierdoor ook opgelicht.

Witwassen

Daarnaast werd in 2017 een aannemersbedrijf slachtoffer van factuurfraude en werd in totaal 108.900 euro overgemaakt op de bankrekening van de man. De man gaf dat geld in een tijdsbestek van 2 weken - samen met anderen - uit. Onder meer aan auto’s, sieraden en in het casino. Ook werd een deel van het geld contant opgenomen.

Straf

De man was betrokken bij een organisatie die zich gedurende een aantal maanden op grote schaal bezig hield met zogeheten (phishing)fraude. In totaal had ruim 270 duizend euro buit gemaakt kunnen worden. Een groot deel van de bestellingen is alleen dankzij alertheid van medewerkers van de fraudeafdeling van Wehkamp onderkend en op tijd geannuleerd. De man is bovendien eerder veroordeeld voor fraude- en cybercrime-gerelateerde feiten. Ook dat weegt de rechtbank in zijn nadeel mee. Doordat de redelijke termijn voor een eindvonnis in deze zaak ruim is overschreden zal de rechtbank 2 maanden gevangenisstraf ter compensatie in mindering brengen. Daarnaast legt ze een deel van de straf voorwaardelijk op.

Ontneming

Tot slot moet de man ruim 54 duizend euro terugbetalen. Dit is de helft van het door hem samen met anderen witgewassen geld.

Uitspraken