Laden...

Man uit Spijkenisse cel in voor chantage en witwassen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Spijkenisse cel in voor chantage en witwassen
Zutphen, 29 december 2022

De rechtbank veroordeelt een 23-jarige man uit Spijkenisse voor chantage, pogingen tot chantage en het medeplegen van witwassen. Hij krijgt een gevangenisstraf van 24 maanden. Zijn 25-jarige vriendin is eveneens veroordeeld voor het medeplegen van witwassen. Zij krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden opgelegd. Daarbij moet ze een taakstraf van 100 uur uitvoeren. 

De man kreeg via verschillende (dating)sites contact met de slachtoffers. Hij deed zich voor als een vrouw. Nadat er over en weer erotisch getinte foto's werden gestuurd dreigde de man dit aan familie en vrienden van de slachtoffers bekend te maken. Hij dwong de slachtoffers vervolgens om geld aan de man te betalen. Een aantal slachtoffers betaalden deze geldbedragen ook daadwerkelijk. 

Kwetsbaar

Volgens de rechtbank houdt de man met zijn handelen geen rekening met wat deze delicten voor de slachtoffers betekent. Hij ging op een geraffineerde wijze te werk en maakte de slachtoffers kwetsbaar. Zijn enige doel hierbij was om geld te verdienen ten koste van de slachtoffers. Hierbij toonde de man geen enkel respect voor zijn slachtoffers. In een aantal gevallen heeft hij ook daadwerkelijk compromitterende foto's van slachtoffers verspreid.

Witwassen

De rechtbank veroordeelt de man daarnaast voor witwassen. Dit deed hij samen met zijn vriendin. Het ging hierbij om een bedrag van ruim 30 duizend euro. 

Strafbepaling

Bij het opleggen van de straf houdt de rechtbank rekening met het feit dat de man al eerder is veroordeeld voor vergelijkbare vergrijpen. Dit weerhoudt hem er niet van om opnieuw in de fout te gaan. De rechtbank legt een straf op die gelijk is aan de eis van de officier van justitie. Ook de straf van de vrouw is conform de eis. 

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding betalen van 500 euro aan 1 van de slachtoffers. 

Uitspraken