Laden...

Man uit Tiel krijgt 5 jaar cel voor zware mishandeling met dood tot gevolg

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Tiel krijgt 5 jaar cel voor zware mishandeling met dood tot gevolg
Arnhem, 03 maart 2020

De rechtbank veroordeelt een 24-jarige man uit Tiel voor een zware mishandeling die de dood tot gevolg heeft gehad. Hij krijgt een gevangenisstraf van 5 jaar.

De man was de drugsdealer van het slachtoffer. Hij vroeg een vriend van het slachtoffer om het slachtoffer op 10 maart 2019 mee te lokken naar een afgesproken plek in Geldermalsen. Daar wilde de Tielenaar het slachtoffer een lesje te leren. De man sloeg het slachtoffer - terwijl hij in een auto zat - meerdere keren tegen zijn gezicht. Vervolgens stak de man het slachtoffer in zijn boven- en onderbeen. Hierbij zijn een ader en slagader geraakt. Het slachtoffer overleed kort hierna aan zijn verwondingen.

Geen zelfverdediging

De man verklaarde dat het slachtoffer ineens een mes tussen zijn benen vandaan trok toen hij de man hem sloeg. Volgens de man probeerde hij de arm van het slachtoffer met daarin het mes weg te duwen, waarbij het slachtoffer zelf werd geraakt. Volgens de man was sprake van zelfverdediging. De rechtbank vindt de verklaring van de man dat hij uit zelfverdediging heeft gehandeld niet geloofwaardig en verwerp het zogenaamde beroep op noodweer.

Bloedverlies

Er is door pathologen onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak van het slachtoffer. Ook op de zitting is hier met 2 pathologen over gesproken, omdat volgens de man niet duidelijk zou zijn waaraan het slachtoffer overleden is. De rechtbank volgt de pathologen en vindt dat voldoende duidelijk is geworden dat het slachtoffer aan hevig bloedverlies is overleden en dat dit bloedverlies is veroorzaakt door de messteken.

Geen moord of doodslag

Volgens de rechtbank kan niet bewezen worden dat de man het slachtoffer wilde doden of dat hij de kans op de dood van het slachtoffer bewust heeft aanvaard. Daarom spreekt de rechtbank de man vrij van moord en doodslag. De rechtbank vindt wel bewezen dat de man het slachtoffer opzettelijk zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht door hem te steken met het mes én dat het slachtoffer daardoor is overleden. Dat de man met voorbedachten rade heeft gehandeld - een plan had om het om het slachtoffer zwaar te mishandelen - kan ook niet worden bewezen.

Andere straf dan eis

De opgelegde straf is anders dan de eis van de officier van justitie. Die eiste een celstraf van 9 jaar, omdat zij wel uitging van voorbedachte rade op het toebrengen van het zwaar lichamelijk letsel. De opgelegde straf past volgens de rechtbank bij de ernst van het misdrijf en de persoonlijke omstandigheden van de man uit Tiel.

Schadevergoedingen

Verder moet de man van de rechtbank een schadevergoeding betalen aan de moeder en de zus van het slachtoffer. Tot slot moet hij bepaalde kosten van de broer van het slachtoffer vergoeden. Het totale bedrag aan schadevergoedingen bedraagt ruim 21 duizend euro.

Uitspraken