Laden...

Man uit Tiel veroordeeld voor drugsbezit en vervoeren drugs

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Tiel veroordeeld voor drugsbezit en vervoeren drugs
Arnhem, 08 mei 2023

De rechtbank veroordeelt een 34-jarige man uit Tiel tot een gevangenisstraf van 20 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk voor het op meerdere momenten vervoeren en aanwezig hebben van een grote hoeveelheid drugs, verboden wapenbezit, rijden zonder geldig rijbewijs en doorrijden na een ongeval. De 24-jarige vriendin van de man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 114 dagen waarvan 90 dagen voorwaardelijk voor het medeplegen van vervoeren en aanwezig hebben van een grote hoeveelheid drugs. 

De man maakte zich meerdere keren schuldig aan het in bezit hebben en vervoeren van een grote hoeveelheid drugs. De man beschikte al jaren niet over een geldig rijbewijs. Een van de keren was hij in het bezit van een wapen. Hij vluchtte tot 2 keer toe voor de politie, waarbij hij zeer gevaarlijk rijgedrag vertoonde en meerdere verkeersovertredingen beging. De man raakte daarbij zelfs een ander voertuig, stapte vervolgens uit zijn auto gestapt en is te voet verder gevlucht. 

Vervoeren en bezitten van drugs

Bij 1 van de aanhoudingen zat de vriendin van de man ook in de auto. Hij bestuurde de auto en zij zat op de bijrijdersstoel. Zij had een tas tussen haar benen staan met daarin een grote hoeveelheid drugs. Deze tas stond bovenop haar eigen tas, waardoor het volgens de rechtbank niet anders kan dat zij en de man deze tas daar bewust hebben geplaatst. De rechtbank veroordeelt beiden voor het vervoeren en aanwezig hebben van de drugs. De rechtbank spreekt de man en zijn vriendin vrij voor het voorhanden hebben van het stroomstootwapen die achterin het voertuig is gevonden. De man had de auto geleend van iemand en niet kan worden vastgesteld dat de man en zijn vriendin wisten (of moesten weten) dat het stroomstootwapen achterin de auto lag

Celstraf man

De rechtbank legt aan de man een celstraf op van 20 maanden - met aftrek van de tijd die hij al  in voorlopige hechtenis doorgebracht - waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De rechtbank wijkt daarmee af van de eis van de officier van justitie. De reden daarvan is dat de rechtbank, in tegenstelling tot de officier van justitie, niet uitgaat van dealen voor een periode van 9 maanden. Dit was overigens ook niet ten laste gelegd. De rechtbank ziet wel de onderlinge samenhang met de andere verdenkingen tegen de man, maar beoordeelt de feiten op zichzelf.  

Leven op de rit

De rechtbank legt aan de vrouw een gevangenisstraf van 114 dagen op waarvan 90 dagen voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijk deel van de gevangenisstraf is gelijk aan het voorarrest. De vrouw lijkt haar leven inmiddels op orde te hebben. Zij heeft een woning, werk en gebruikt al enige tijd geen drugs meer. De rechtbank wil voorkomen dat een onvoorwaardelijk gevangenisstraf de goede ontwikkelingen gaat doorkruisen. 

Eerder opgelegde straffen

De man liep nog in 2 strafzaken in de proeftijd. De rechtbank wijst beide vorderingen toe, wat betekent dat de man een gevangenisstraf van 3 maanden moet uitzitten, hem een ontzegging van de rijbevoegdheid van 9 maanden wordt opgelegd en hij een taakstraf van 30 uren moet verrichten. Ook de vriendin van de man liep ook nog in 2 strafzaken in de proeftijd. De rechtbank wijst 1 van de vorderingen tot tenuitvoerlegging af (maar de proeftijd verlengd) en wijst de andere toe, maar ze heeft deze straf omgezet in een taakstraf van 120 uur. 

Uitspraken