Laden...

Man uit Varsseveld veroordeeld voor veroorzaken fataal verkeersongeval

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Varsseveld veroordeeld voor veroorzaken fataal verkeersongeval
Zutphen, 31 juli 2020

De rechtbank veroordeelt een 73-jarige man uit Varsseveld tot een geldboete van 1.000 euro voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval in zijn woonplaats. Daarnaast krijgt hij een voorwaardelijke rijontzegging van 2 maanden met een proeftijd van 3 jaar.

In september 2019 reed de man reed in zijn auto in de bebouwde kom van Varsseveld. Hij kende de verkeersituatie omdat hij al jaren dicht bij de kruising woont waar het ongeluk plaatsvond. De man had zeker in de bebouwde kom bedacht moeten zijn op verkeer dat uit de zijstraat kwam. Maar hij verleende geen voorrang aan de van rechts komende fietsster. De man zag de fietsster pas toen hij na de botsing uitstapte. Hij heeft zijn aandacht dus onvoldoende bij het verkeer gehad. De fietsster overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen.
Tijdens de zitting verklaarde de man dat hij last had van de zon en daarom de fietsster niet had gezien. Dat vindt de rechtbank niet aannemelijk. Bij de politie verklaarde hij nog dat hij daar geen last van had gehad en de zonneklep had hij niet naar beneden gedaan.

Afwijzing verzoeken verder onderzoek

De advocaat van de man diende een aantal verzoeken in voor verder onderzoek. De rechtbank wijst de verzoeken van de verdediging af omdat deze zijn gebaseerd op speculaties of onvoldoende onderbouwd zijn.

Onherstelbaar leed

De man veroorzaakte een verkeersongeval  doordat hij niet goed oplette. Het ongeval kostte de fietsster het leven. Daarmee is de nabestaanden van het slachtoffer onherstelbaar leed aangedaan. Ook al heeft de man de gevolgen van zijn handelen niet gewild, door zijn toedoen is een ander het leven ontnomen. De man zal die last verder moeten dragen.

Verkeersfouten kunnen leiden tot grote gevolgen

In het verkeer kunnen relatief kleine verkeersfouten, ontstaan door korte afleiding of onoplettendheid, grote en soms fatale gevolgen hebben. Gevolgen waardoor het leven van verkeersdeelnemers en hun naasten voor langere tijd of onomkeerbaar verandert. Gevolgen ook, die niet gewild of bedoeld zijn, maar wel kunnen intreden.

Ernst van fout

Bij bestraffing van dit soort verkeersfouten speelt de ernst van de fout een grote rol. De man reed niet te hard, was niet onder invloed en zijn auto functioneerde normaal. Zijn verkeersfout bestaat uit het niet (goed) kijken en geen voorrang verlenen. In zulke zaken wordt in de regel een geldboete opgelegd. Dat doet de rechtbank in deze zaak ook. De rechtbank legt hem daarnaast een voorwaardelijke rijontzegging van 2 maanden op, met een proeftijd van 3 jaar. Deze voorwaardelijke sanctie dient de komende jaren dus als extra prikkel voor de man om goed op te letten in het verkeer.

Uitspraken