Laden...

Man uit Vorden veroordeeld voor veroorzaken verkeersongeluk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Vorden veroordeeld voor veroorzaken verkeersongeluk
Zutphen, 04 maart 2021

De rechtbank veroordeelt een 59-jarige man uit Vorden tot een geldboete van 750 euro voor het veroorzaken van een verkeersongeval waarbij een motorrijder gewond raakte.

De man reed in augustus 2019 met zijn auto een provinciale weg op. Tijdens het oprijden van deze weg verleende hij geen voorrang aan een tegemoetkomende motorrijder. Het slachtoffer raakte hierbij gewond.

Niet aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend gereden

De rechtbank spreekt de man vrij van aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag. Daarvan is volgens de rechtbank, kijkend naar de aard van deze enkele verkeersfout geen sprake geweest. De rechtbank stelt vast dat hij bij het afslaan een mottorijder voorrang had moeten verlenen. Er zijn daarbij geen andere verkeersovertredingen gemaakt. Bij aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag is meer nodig dan het niet of te laat zien van een andere verkeersdeelnemer. Hoe ernstig de gevolgen ook zijn van het ongeluk, hiervan is geen sprake geweest. Er is in de ogen van de rechtbank dus geen sprake van een misdrijf.

Gevaarzettend gedrag

De rechtbank oordeelt dat de man door zijn rijgedrag gevaar op de weg heeft veroorzaakt en daardoor schuldig is aan gevaarzettend gedrag. Volgens de wegenverkeerswet (WVW) gaat het dan om een overtreding.

Strafbepaling

De officier van justitie eiste tijdens de zitting een taakstraf van 80 uur. De rechtbank komt tot een andere straf, omdat ze oordeelt dat er sprake is van een overtreding in plaats van een misdrijf. Daarbij houdt de rechtbank er rekening mee dat de man nooit eerder is veroordeeld voor een verkeersovertreding. Verder heeft de man op eigen verzoek contact gezocht met het slachtoffer voor een mediationtraject. Tijdens de zitting bleek dat de man gebukt gaat onder het ongeluk en de gevolgen hiervan voor het slachtoffer.

Uitspraken