Laden...

Man uit Waardenburg veroordeeld voor veroorzaken explosie met vuurwerkbom in Opijnen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Waardenburg veroordeeld voor veroorzaken explosie met vuurwerkbom in Opijnen
Zutphen, 11 januari 2021

De rechtbank veroordeelt een 31-jarige man uit Waardenburg voor het afsteken van een vuurwerkbom - en het daardoor veroorzaken van een explosie - op de Waaldijk in Opijnen. Hij krijgt een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. Daarnaast moet hij een taakstraf van 240 uur uitvoeren. Een 27-jarige man uit Tuil, een 35-jarige man uit Opijnen en een 46-jarige uit Opijnen worden vrijgesproken van betrokkenheid. 

Illustratieve afbeelding

In de nieuwjaarnacht van 2019 werd door een groep mensen op de Waaldijk in Opijnen vuurwerk afgestoken. Alle mannen hoorden bij die groep. Op beelden is te zien dat verschillende leden van die groep vuurwerk afsteken. Zo is te zien dat de 27-jarige man vuurwerk afsteekt bij het schrikhek op de dijk, en dat dit hek daardoor wordt vernield. Verder is op de beelden te zien dat de 31-jarige man een doos meebrengt en op de dijk neerzet. De inhoud daarvan steekt hij later aan. Kort na dat ontsteken explodeert de inhoud van de doos. Door die explosie worden een cafetaria en 2 huizen fors beschadigd.

​Geen samenwerking

De officier van justitie verwijt de mannen bij het afsteken van het vuurwerk te hebben samengewerkt. De rechtbank concludeert dat alle mannen bij het afsteken van het vuurwerk aanwezig waren en niets hebben gedaan om dat te voorkomen. Maar volgens de rechtbank is er geen bewijs dat de mannen over het afsteken met elkaar afspraken hadden gemaakt of hebben samengewerkt. Dat iedereen er bij aanwezig was, en niet ingreep, is niet voldoende om te spreken van samenwerken. Gevolg daarvan is dat de mannen uit Tuil en twee mannen uit Opijnen worden vrijgesproken van het plegen van openlijk geweld. Hoewel de 27-jarige man uit Tuil het schrikhek met vuurwerk heeft vernield geldt dat ook voor hem dat hij wordt vrijgesproken van openlijk geweld.

​Veroorzaken explosie

De rechtbank veroordeelt de 31-jarige man voor het veroorzaken van een explosie. De rechtbank neemt het hem kwalijk dat hij voor zijn daden geen enkele verantwoordelijk heeft genomen. Zo meldde hij zich pas bij de politie toen bleek dat er beelden waren, wat overigens ook gold voor de andere mannen. Daarnaast bleek na de explosie dat in één van de getroffen huizen de zoon van de eigenaar lag te slapen. Gelukkig liep het slachtoffer geen lichamelijk letsel op. Wel liet de explosie mentaal sporen na en moest hij een tijdje ergens anders worden ondergebracht.

​Schadevergoeding

Tot slot moet de 31-jarige man schadevergoedingen van in totaal 2.500 euro aan de gedupeerden betalen. De gemeente Overbetuwe verzocht ook om schadevergoeding , maar die wordt niet toegewezen. De schade aan het schrikhek is niet door deze man veroorzaakt, terwijl de schade aan het wegdek door de gemeente in het geheel niet is onderbouwd.

Uitspraken