Laden...

Man uit Winterswijk de cel in voor misbruik

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Winterswijk de cel in voor misbruik
Zutphen, 13 april 2021

De rechtbank veroordeelt een 64-jarige man uit Winterswijk tot een celstraf van 14 maanden, waarvan 7 maanden voorwaardelijk. Daarbij moet de man een schadevergoeding van 2 duizend euro aan het slachtoffer betalen. De man pleegde in een periode van ongeveer 3,5 jaar meerdere keren ontuchtige handelingen met een minderjarige jongen.

Van 2017 tot 2020 pleegde de man in zijn huis ontuchtige handelingen met de jongen (in 2017 was hij 13 jaar). Deze jongen zag de man als een vertrouwenspersoon, als een 2e vader met wie hij goed kon praten over zijn kwetsbare thuissituatie. Het misbruik stopte uiteindelijk doordat het slachtoffer -hiertoe aangezet door anderen – het aan zijn moeder vertelde.

Vertrouwen beschadigd

Het misbruik laat een grote impact op het slachtoffer achter. In een schriftelijke verklaring verwijt hij de man dat hij misbruik maakte van zijn kwetsbare situatie en zijn vertrouwen in mensen daardoor beschadigd is. De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij zich liet leiden door zijn eigen lustgevoelens en niet besefte wat de gevolgen van zijn handelen voor het slachtoffer waren.

Bijzondere voorwaarden

De rechtbank komt tot een lagere straf dan geëist, omdat de man inmiddels vrijwillig een behandeling volgt. De rechtbank oordeelt dat een deels onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend is. Aan het voorwaardelijk gedeelte van de straf zit een proeftijd van 3 jaar verbonden. De man moet zich dan houden aan bijzondere voorwaarden zoals melden bij de reclassering en meewerken aan een behandeling. De rechtbank legt geen contact- of locatieverbod op. Er geen verband tussen de locatie en het misbruik, ook zocht de man naderhand geen contact met het slachtoffer. 

​Schadevergoeding

Door het misbruik is een diepe inbreuk op de persoonlijke integriteit van het slachtoffer gemaakt. Dit is aan de man toe te rekenen. De vordering van het slachtoffer is groter dan past wat door de rechtbank bewezen is verklaard. Daarom moet de man aan het slachtoffer een bedrag van 2 duizend euro aan smartengeld betalen, dat is minder dan gevraagd.

Uitspraken