Laden...

Man uit Winterswijk veroordeeld voor rijden onder invloed en verlaten ongeval

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Winterswijk veroordeeld voor rijden onder invloed en verlaten ongeval
Arnhem, 09 januari 2024

De rechtbank veroordeelt een 38-jarige man uit Winterswijk tot een taakstraf van 40 uur en een  voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden. De man raakte van de weg en kwam met zijn auto achterstevoren tot stilstand in de woonkamer van een woning in Winterswijk.

Illustratieve afbeelding

De man reed op 25 januari 2023 over de Kottenseweg (N319) in Winterswijk. Hij kwam uit de richting van Winterswijk en reed in de richting van de Duitse grens. Op een gegeven moment slipte de auto van de man en raakte aan de linkerkant van de weg. De auto draaide om zijn as en botste tegen de gevel van een woning. Het voertuig kwam in de woonkamer van deze woning tot stilstand. De bewoners van de woning zaten op dat moment in de woonkamer. Een bewoner raakte lichtgewond en de andere bewoner had onder andere een botbreuk in de voet.

Toedracht ongeluk onduidelijk

De officier van justitie verweet de man dat hij door onvoorzichtig rijgedrag het ongeval veroorzaakte. De rechtbank vindt dat niet bewezen. De toedracht van het ongeluk is door de politie niet goed onderzocht. Hierdoor kan de rechtbank niet beoordelen of de man verkeersfouten maakte. Alleen het feit dat hij onder invloed van te veel alcohol reed is niet genoeg. De rechtbank kan ook niet vaststellen of de man concreet gevaar veroorzaakte voorafgaand aan het ongeval. 

De man zelf kan zich bovendien niet meer herinneren hoe het ongeluk gebeurde. Wel vindt de rechtbank bewezen dat de man met zijn auto niet zoveel mogelijk rechts hield, omdat hij aan de linkerkant van de weg raakte. Dat is een overtreding, ook als de man daaraan niets kon doen.

Rijden onder invloed en verlaten plaats ongeval

Nadat het ongeval plaatsvond en omstanders de man aanspraken, rende hij weg in de richting van de Duitse grens. Onderweg pakte de politie hem op. Nadat er bloed van de man werd afgenomen bleek hij een te hoog alcoholgehalte in zijn bloed te hebben. De rechtbank oordeelt dat de man onder invloed van alcohol reed en daarna de plaats van het ongeval verliet.

Taakstraf

De rechtbank legt een taakstraf van 40 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden op met een proeftijd van 2 jaar. De straf valt lager uit dan de officier van justitie eiste, omdat de rechtbank niet bewezen vindt dat de man het ongeval veroorzaakte door onvoorzichtig te zijn. 


Uitspraken