Laden...

Man uit Winterswijk veroordeeld voor woningbrand eigen woning

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Winterswijk veroordeeld voor woningbrand eigen woning
Zutphen, 12 oktober 2018

De rechtbank veroordeelt een 45-jarige man uit Winterswijk voor brandstichting in zijn eigen woning. Hij krijgt een gevangenisstraf van 25 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, opgelegd. Daarnaast moet de man aan zijn bovenbuurman een schadevergoeding van ruim 2 duizend euro betalen.

De woningbrand vond plaats in de avond van 26 oktober 2017. De man veroorzaakte door de brandstichting niet alleen schade aan de woning, maar bracht ook het leven van zijn 2 bovenburen in gevaar. Deze bovenburen, die een deel van hun woning aan de man verhuurden, waren op het moment van de brand thuis. Direct na de brand verliet de Winterswijker in paniek de woning, zonder zijn bovenburen of anderen voor de brand te waarschuwen. Doordat familieleden van de man de brand snel ontdekten, kon de politie de bovenburen op tijd in veiligheid brengen.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De officier van justitie eiste een soortgelijke straf voor de man. Bij het bepalen van de straf hield de rechtbank rekening met het feit dat de man een stoornis heeft. Hierdoor is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Onderdeel van de straf is dat de man verplicht moet meewerken aan een behandeling voor zijn stoornis. Deze behandeling bestaat onder meer uit opname in een kliniek.

Uitspraken