Laden...

Man uit Zuilichem veroordeeld voor afsteken 2 vuurwerkbommen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Zuilichem veroordeeld voor afsteken 2 vuurwerkbommen
Zutphen, 27 juli 2021

De rechtbank veroordeelt een 35-jarige man uit Zuilichem voor het tot ontploffing brengen van 2 vuurwerkbommen. De man krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. Daarbij moet hij een taakstraf van 240 uur uitvoeren. 

Illustratieve afbeelding

In de nacht van 1 januari 2019 bracht de man een vuurwerkbom in Brakel en een vuurwerkbom in Zuilichem tot ontploffing. Zowel in Brakel als in Zuilichem beschadigden woningen als gevolg van de ontploffing. In Brakel liepen daarnaast meerdere personen - die op straat of in een woning dichtbij de ontploffing aanwezig waren - enkele weken gehoorschade op. 

Verstrekkende gevolgen

Volgens de rechtbank maakte de man zich schuldig aan ernstige en gevaarlijke feiten. Zijn handelen had verstrekkender gevolgen kunnen hebben.

Strafbepaling

De man hoeft de opgelegde gevangenisstraf van 6 maanden niet uit te zitten als hij de komende 2 jaar niet weer een strafbaar feit pleegt. Daarbij moet de man een taakstraf van 240 uur verrichten. De straf die de rechtbank oplegt is anders dan de gevangenisstraf van 18 maanden die de officier van justitie eiste. Dit komt omdat de rechtbank er bij de bepaling van de hoogte van de straf rekening mee heeft gehouden dat de feiten inmiddels meer dan 2 jaar geleden hebben plaatsgevonden. Ook houdt de rechtbank er rekening mee dat, hoe afkeurenswaardig het handelen van de man ook was, er geen sprake was van een gerichte actie op een woning of een persoon.   

Schadevergoedingen

Tot slot moet de man aan 1 van de slachtoffers een schadevergoeding betalen van ruim 3.500 euro en aan 3 slachtoffers een schadevergoeding van elk 500 euro.  

Uitspraken