Laden...

Man uit gemeente Ede veroordeeld voor ontucht met meisje

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit gemeente Ede veroordeeld voor ontucht met meisje
Arnhem, 16 december 2022

De rechtbank veroordeelt een 53-jarige man uit de gemeente Ede voor het plegen van ontuchtige handelingen bij een meisje van destijds 11 jaar. Hij krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 7 maanden met daarbij bijzondere voorwaarden en een taakstraf van 200 uur. De man moet ook schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. 

De man pleegde de ontuchtige handelingen in januari 2020 bij het destijds 11-jarige vriendinnetje van zijn zoon. Tijdens een weekendje weg betastte hij haar tot twee keer toe onzedelijk. Daarmee tastte de man de lichamelijke integriteit van het slachtoffer ernstig aan. 

Vertrouwen beschaamd

In het algemeen geldt dat dit soort feiten langdurige negatieve gevolgen kunnen hebben voor de psychische, emotionele en seksuele ontwikkeling van jeugdige slachtoffers. De man heeft bovendien het vertrouwen dat het nog jonge slachtoffer in hem als volwassene en vader van haar vriendje mocht hebben, ernstig geschonden. Dit geldt vooral nu hij als enige aanwezige volwassene de verantwoordelijkheid droeg voor het meisje. Uit de slachtofferverklaringen blijkt dat het handelen van de man enorme impact heeft gehad op het gezin en dat de gevolgen hiervan nog altijd merkbaar zijn.

Eerder veroordeeld

Uit het reclasseringsadvies volgt dat de man een parafiele stoornis heeft, namelijk een niet-exclusieve pedofiele geneigdheid gericht op jonge meisjes. Uit het strafblad blijkt verder dat de man in 2013 ook al is veroordeeld voor ontucht met kinderen en het vervaardigen van kinderporno. De man kreeg hiervoor een deels voorwaardelijke straf met een proeftijd van 5 jaar en onder andere de bijzondere voorwaarde dat hij zich liet behandelen voor zijn parafilie. Dit weerhield hem er echter niet van om zich niet lang na het verlopen van de proeftijd opnieuw schuldig te maken aan het plegen van ontuchtige handelingen bij een 11-jarig meisje. Volgens de rechtbank is dit uitermate zorgelijk en ze ziet daarin reden om aan de man een stevig voorwaardelijk strafdeel op te leggen met daaraan verbonden een proeftijd van 5 jaar.

Redelijke termijn overschreden

De rechtbank vindt een voorwaardelijke gevangenisstraf  van 7 maanden met een proeftijd van 5 jaar passend. Daarnaast moet de man zijn behandeling verplicht voortzetten, waarmee hij overigens al op vrijwillige basis was begonnen. Bij het opleggen van de taakstraf houdt de rechtbank rekening met het overschrijden van de redelijke termijn, waarbinnen een strafzaak moet worden afgewikkeld; deze strafzaak heeft veel te lang geduurd. Normaal gesproken zou de rechtbank hier de maximale taakstraf van 240 uur opleggen, maar nu wordt dat 200 uur.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man ongeveer 3.500 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.  

Uitspraken