Laden...

Man veroordeeld en geplukt voor hennepkwekerij valsheid in geschrift en witwassen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man veroordeeld en geplukt voor hennepkwekerij valsheid in geschrift en witwassen
Zutphen, 03 april 2018

De rechtbank veroordeelt een 62-jarige man uit Breda voor het aanwezig hebben van een hennepkwekerij, diefstal van elektriciteit, valsheid in geschrift en gewoontewitwassen. De man krijgt een gevangenisstraf van 15 maanden.

De man huurde een woning in Dinxperlo, waarin een hennepkwekerij werd aangetroffen. De stroom die daarvoor nodig was liet hij buiten de meter om lopen. Daarnaast maakte hij gebruik van valse werkgeversverklaringen om een hypotheek te krijgen en een andere woning te huren. Verder beschikte de man over bijzonder veel contant geld: in ongeveer 10 jaar tijd stortte hij voor totaal ruim 900.000 euro aan contante bedragen op zijn rekeningen, terwijl zijn inkomen grotendeels uit een UWV-uitkering bestond. De man kon niet uitleggen waar al dat geld vandaan kwam.

Illegale en gewelddadige hennepcircuit

In het illegale en gewelddadige hennepcircuit gaat groot geld om. Bovendien is hennepteelt gevaarzettend, niet alleen vanwege de gezondheidsrisico’s, maar ook vanwege het risico van brand en wateroverlast. Net als bij het witwassen gaat het om de rechtsstaat ondermijnende activiteiten. Dit soort activiteiten vormen een bedreiging van de legale economie en tasten de integriteit aan van het financiële en economische verkeer. Gebruik maken van valse stukken valt daar ook onder.

Strafbepaling

Bij het bepalen van de straf hield de rechtbank rekening met de ernst van de feiten, het ondermijnend karakter van witwassen en het feit dat het politieonderzoek (te) lang heeft geduurd.

Ontnemingszaak

In de ontnemingsprocedure stelt de rechtbank het wederrechtelijk verkregen voordeel vast op een bedrag van ruim 730.000 euro. De man moet dit bedrag aan de Staat betalen.

Uitspraken