Laden...

Man veroordeeld tot ISD-maatregel voor diefstal met geweld en bezit harddrugs

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man veroordeeld tot ISD-maatregel voor diefstal met geweld en bezit harddrugs
Arnhem, 20 mei 2020

De rechtbank veroordeelt een 25-jarige man uit Almelo voor diefstal met geweld, drugsbezit en verzet tegen buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s). De man wordt voor 2 jaar opgenomen in een inrichting voor stelselmatige daders, ook wel de ISD-maatregel genoemd.

Op 14 januari 2020 verzette de man zich tegen buitengewone opsporingsambtenaren toen zij hem wilden aanhouden op het Centraal Station in Arnhem. De man wilde de toegangspoortjes passeren zonder in het bezit te zijn van een geldig toegangskaartje. Verder maakte hij zich schuldig aan winkeldiefstal waarbij hij geweld gebruikte tegen het aanwezige winkelpersoneel. Vervolgens zijn bij zijn fouillering de harddrugs MDMA en amfetamine aangetroffen. De misdrijven zijn gepleegd binnen het tijdsbestek van 1 week.

Persoonlijkheidsstoornis en drugsverslaving

De man bouwde in de afgelopen jaren een fors strafblad op. Alle in de laatste jaren opgelegde straffen en ingezette hulpverleningstrajecten hebben er niet toe geleid dat veroordeelde niet meer met justitie in aanraking is gekomen. De man kampt met persoonlijkheidsproblematiek en heeft een langdurige verslaving aan amfetamine, XTC, GHB, cocaïne en cannabis. Volgens de reclassering is de kans groot dat de man opnieuw strafbare feiten zal plegen en ziet daardoor geen andere mogelijkheid dan het  opleggen van een strak kader in de vorm van de ISD-maatregel.

Conform de vordering van de officier van justitie veroordeelt de rechtbank de man tot opname in een inrichting voor stelselmatige daders voor 2 jaar.

Vordering uitvoeren eerdere opgelegde straffen afgewezen

Omdat de man opnieuw de fout in was gegaan, hingen hem nog een drietal gevangenisstraffen van in totaal 5 maanden en 1 week boven het hoofd. De rechtbank wijst die vordering af omdat met de executie van deze gevangenisstraffen naast de oplegging van de ISD-maatregel geen redelijk doel meer wordt gediend.

Schadevergoeding

Tot slot dienden de 2 boa’s een verzoek tot schadevergoeding in. Aan beiden is een bedrag van 100 euro toegekend.

Uitspraken