Laden...

Man veroordeeld voor bedreigen politici en meldkamercentralisten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man veroordeeld voor bedreigen politici en meldkamercentralisten
Zutphen, 12 februari 2018

De rechtbank veroordeelt een 43-jarige man voor meerdere bedreigingen en het zonder aanleiding bellen naar de 112-meldkamer. Hij krijgt een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk opgelegd.

De man maakte zich tussen september 2016 en oktober 2017 schuldig aan bedreigingen met enig misdrijf tegen het leven gericht. Daarnaast maakte hij zich schuldig aan bedreiging met zware mishandeling. Deze bedreigingen uitte de man in de richting van politici en medewerkers van de 112-meldkamer. De bedreigingen tegen politici uitte hij niet tegen hen in persoon, maar via de meldkamer. De frustraties over zijn uitkering waren zo hoog opgelopen dat hij zich genoodzaakt voelde om 112 te bellen. De rechtbank vindt dit ernstige feiten. Politici moeten in staat zijn om in alle veiligheid en rust hun werk voor de rechtstaat te kunnen doen.

Veelvuldige telefoontjes

Daarnaast belde de man in een relatief korte periode vaak naar het 112-alarmnummer. Soms gebeurde dit tot zelfs 70 keer op 1 dag. De rechtbank vindt dat door misbruik van dit alarmnummer te maken de noodhulpverlening van mensen die daadwerkelijk hulp nodig hebben, in gevaar komt. 

Psychiatrische stoornis

Uit onderzoek door een psycholoog en psychiater blijkt dat de man kampt met een psychiatrische stoornis. De rechtbank heeft hier bij de strafbepaling rekening mee gehouden. Aan de voorwaardelijke straf zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo heeft de man een meldplicht bij de reclassering opgelegd gekregen. Daarnaast moet hij - als de reclassering het nodig vindt - meewerken aan een ambulante behandeling of verblijven in een instelling voor begeleid wonen of maatschappelijke opvang.

Uitspraken