Laden...

Man veroordeeld voor beledigen bedreigen en stalken van burgemeester Harderwijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man veroordeeld voor beledigen bedreigen en stalken van burgemeester Harderwijk
Zutphen, 03 augustus 2020

De rechtbank veroordeelt een 56-jarige man uit Harderwijk voor het beledigen van 5 gemeentemedewerkers, het overtreden van een gedragsaanwijzing en het bedreigen en stalken van de burgemeester van Harderwijk. Hij krijgt een gevangenisstraf van 150 dagen, waarvan 108 dagen voorwaardelijk, en contactverboden.

De man verstuurde gedurende een lange tijd in 2018 en 2019 via e-mail ende sociale media berichten naar de slachtoffers, nationale en internationale instanties en politici. De slachtoffers zijn allemaal direct of indirect werkzaam voor de gemeente Harderwijk. In de berichten beledigde hij de slachtoffers. De man overtrad ook een eerder opgelegd contactverbod door alsnog een e-mail te sturen naar 1 van de slachtoffers. Daarnaast stalkte en bedreigde hij de burgemeester van Harderwijk. Zo riep de man in een bericht op om de burgemeester te executeren en de doodstraf tijdelijk weer in te voeren

Grenzen overschreden

De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij zijn slachtoffers - die alleen maar hun werk deden - publiekelijk aan de schandpaal nagelde in zijn berichten. De rechtbank stelt vast  dat 1 van de slachtoffers zelfs geen correspondentieadres bij een rouwadvertentie durfde te plaatsen, omdat de man anders achter haar privéadres zou komen en haar familie zou kunnen gaan lastigvallen.

De vrijheid van meningsuiting is een groot goed en een grondrecht. Maar die vrijheid is niet onbegrensd. De man heeft met zijn uitlatingen de grenzen overschreden.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De man is onder andere onderzocht door een psychiater. Die stelt vast dat de man lijdt aan een waanstoornis met grootheidswanen en paranoïde wanen. De rechtbank verklaart de man daarom verminderd toerekeningsvatbaar.

Contactverboden

De rechtbank houdt  er rekening mee  dat de man in de toekomst direct of indirect berichten zal versturen naar de slachtoffers. De rechtbank vindt het daarom noodzakelijk om een vrijheidsbeperkende maatregel op te leggen in de vorm van contactverboden. De contactverboden gaan direct in na de uitspraak en blijven van ook kracht als de man in hoger beroep gaat.

Uitspraken