Laden...

Man veroordeeld voor brandstichting Tongerense heide

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man veroordeeld voor brandstichting Tongerense heide
Arnhem, 11 december 2019

De rechtbank veroordeelt een 58-jarige man uit Emst voor brandstichting op de Tongerense heide in zijn woonplaats. De man krijgt een celstraf van 18 maanden.

Illustratieve afbeelding

De brand woedde op 13 mei 2019 en hierdoor ging een gebied van ongeveer 10 hectare verloren. Er is veel schade aan flora en fauna aangericht. Oplettende wandelaars zagen dat een man op een scooter de heide meerdere keren in brand stak. De wandelaars meldden dit bij de politie waarop de man op basis van het kenteken van zijn scooter en signalement is aangehouden. De man ontkende dat hij op de Tongerense heide is geweest en de brand stichtte. De rechtbank vindt zijn verklaring niet geloofwaardig. 

Levensgevaar

Volgens de rechtbank is ook bewezen dat sprake is van levensgevaar voor personen. In het gebied van de brand staat een woning waar de bewoner op dat moment aanwezig was. De rechtbank vindt ook bewezen dat de man zich bij zijn politieaanhouding verzet.

Strafbepaling

Bij het bepalen van de hoogte van de straf houdt de rechtbank rekening met de ernst van het feit en de straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd. Rekening houdend met het reclasseringsadvies en de houding van de man tijdens de zitting, ziet de rechtbank geen aanknopingspunten om aan verdachte een deels voorwaardelijke straf op te leggen.

Uitspraken