Laden...

Man veroordeeld voor brandstichting in Groesbeek

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man veroordeeld voor brandstichting in Groesbeek
Zutphen, 22 december 2023

De rechtbank veroordeelt een 30-jarige man voor brandstichting in Groesbeek. Hij krijgt een gevangenisstraf die gelijk is aan de tijd die hij al in voorarrest heeft doorgebracht. 

Op juni 2023 stak de man meerdere kartonnen dozen in brand in de buurt van een coniferen heg. Daardoor ontstond een forse brand, waarbij ongeveer 10 à 12 coniferen beschadigden. 

Voorwaardelijk opzet

Volgens de rechtbank aanvaarde de man met zijn gedragingen bewust de aanmerkelijke kans dat de coniferen heg in brand zou gaan. Zo stak hij de kartonnen dozen dichtbij de coniferen heg in brand, terwijl het al meerdere dagen droog en warm weer was. Bovendien is het een feit van algemene bekendheid dat bij droog en warm weer brand zich snel verspreid. Door tóch de kartonnen dozen in brand te steken nam hij deze kans bewust op de koop toe. De rechtbank is dan ook van oordeel dat de man voorwaardelijk opzet had op het stichten van de brand. 

Gevaar voor overslaan vuur

Door de brand raakten ongeveer 10 à 12 coniferen beschadigd. Als de buren niet tijdig hadden ingegrepen kon het vuur ook overslaan naar een schuur, met nog grotere schade tot gevolg.

Zorgmachtiging

Voor een brandstichting met gevaar voor goederen leggen rechtbanken in de regel in vergelijkbare zaken een lange, onvoorwaardelijke gevangenisstraf op. Volgens de rechtbank is in dit geval een celstraf die gelijk is aan de tijd die de man in voorarrest heeft doorgebracht een passende straf. De man is op basis van een zorgmachtiging opgenomen bij een instelling om behandeld te worden aan zijn stoornissen die hebben bijgedragen aan de brandstichting. Dit behandeltraject sluit goed aan bij zijn problematiek. De rechtbank ziet in die opname een mogelijkheid om het gevaar op herhaling te verminderen. Als de man terug moet naar de gevangenis wordt het ingezette behandeltraject belemmerd.  De rechtbank vindt dat niet in het belang van zowel de man als de maatschappij.

Uitspraken