Laden...

Man veroordeeld voor diefstal in Ede

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man veroordeeld voor diefstal in Ede
Zutphen, 28 september 2021

De rechtbank veroordeelt een 23-jarige man uit Veenendaal tot een taakstraf van 40 uur voor diefstal. Daarnaast moet de man 400 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Op 5 november 2017 werd het slachtoffer in Ede tot 2 keer toe op de weg klemgereden. Tijdens het 2e  incident stal de man samen met zijn mededaders de telefoon van het slachtoffer. Ook gebruikten de man en zijn mededaders geweld tegen het slachtoffer.

Veroordeling voor diefstal

De officier van justitie klaagde de man aan voor diefstal met geweld. Hiervoor is nodig dat er bij de diefstal geweld is gebruikt om de diefstal of de vlucht daarna mogelijk of gemakkelijker te maken. De rechtbank kan uit het dossier niet afleiden dat de man met dit doel het geweld tegen het slachtoffer gebruikte. De rechtbank veroordeelt de man daarom niet voor diefstal met geweld, maar voor alleen diefstal.

Strafbepaling

Dat er tegen het slachtoffer geweld is gebruikt weegt de rechtbank in het nadeel van de man wel mee in de hoogte van de straf. Ook houdt de rechtbank er rekening mee dat het erg lang heeft geduurd voordat deze zaak bij de rechtbank inhoudelijk is behandeld. De rechtbank legt aan de man een taakstraf op van 40 uur. Dit is lager dan de straf die officier van justitie eiste. Dit komt omdat de officier van justitie zijn eis baseerde op een diefstal met geweld.

​Schadevergoeding

Tot slot moet de man een 400 euro schadevergoeding aan het slachtoffer betalen voor de gestolen telefoon. Omdat diefstal met geweld niet bewezen is, verklaart de rechtbank het andere deel van de vordering verder niet-ontvankelijk.

Uitspraken