Laden...

Man veroordeeld voor inbraakpoging bij juwelier in Zutphen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man veroordeeld voor inbraakpoging bij juwelier in Zutphen
Zutphen, 18 september 2023

De rechtbank veroordeelt een 22-jarige man uit Amsterdam voor een poging tot inbraak bij een juwelier in Zutphen en voor opzetheling van een scooter. De man probeerde samen met een ander om het rolluik van de juwelier te openen. Hij krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een taakstraf van 200 uur. Daarnaast moet hij de schade van de juwelier vergoeden. 

Illustratieve afbeelding

Op 13 maart 2023 was in de vroege ochtend geprobeerd om in te breken bij de juwelier. Een getuige zag rond dat tijdstip 2 keer een scooter rijden. Er zaten 2 personen op die donker gekleed waren. Ze hadden geen helm op maar vermoedelijk wel een bivakmuts. Iets later die ochtend trof de politie op een parkeerplaats in de buurt een bus aan. In de laadruimte van de bus zaten de man en de medeverdachte, die al op een eerder moment is veroordeeld voor de inbraakpoging. 

Geen geloofwaardige verklaring

De man legde geen geloofwaardige verklaring af over wat hij op dat tijdstip in Zutphen in de laadruimte van de bus samen met de medeverdachte deed, terwijl in die laadruimte ook inbrekerswerktuigen, vochtige bivakmutsen en een gestolen scooter lagen.

Strafbepaling

De rechtbank overweegt dat de gepleegde strafbare feiten in principe het opleggen van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf rechtvaardigen. De rechtbank ziet daarvan af vanwege de jonge leeftijd van de man, het feit dat hij niet eerder is veroordeeld voor een (vermogens)misdrijf en het advies van de reclassering. De man krijgt daarom een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf als stok achter de deur.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding van 1.993,35 euro betalen voor het herstel van de schade die hij heeft veroorzaakt aan het rolluik en pand van de juwelier.

Uitspraken