Laden...

Man veroordeeld voor inrijden gemeentehuis Nijkerk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man veroordeeld voor inrijden gemeentehuis Nijkerk
Zutphen, 30 juni 2020

De rechtbank veroordeelt een 50-jarige man uit Nijkerk voor het met een pick-up truck binnen rijden van het gemeentehuis in zijn woonplaats. Daarmee maakte hij zich tegelijkertijd schuldig aan het bedreigen van 2 medewerkers van het gemeentehuis. De man krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 8 voorwaardelijk.

Op 6 maart 2020 reed de man met een grote pick-up truck het gemeentehuis in. Dit deed de man door de glazen pui van het gemeentehuis te rijden. Op dat moment waren onder andere medewerkers van het gemeentehuis in het pand. De pui was vernield en het gemeentehuis flink beschadigd. De betrokken medewerkers kwamen met de schrik vrij.

Aandacht voor psychische nood

De man verklaarde dat hij tot zijn actie kwam omdat hij geen uitweg meer zag en een zelfmoordpoging wilde doen. Hij koos het gemeentehuis uit omdat hij aandacht wilde voor zijn psychische nood. Dat de man niet de hulp kreeg die hij nodig had en hij geen uitweg meer zag, is volgens de rechtbank geen rechtvaardiging voor zijn buitenproportionele, gevaarlijke en voor omstanders beangstigende actie. De betrokken medewerkers van de gemeente zijn enorm geschrokken. Daarnaast heeft de Nijkerker ook grote financiële schade veroorzaakt.

Geen poging doodslag

Volgens de rechtbank kan op basis van het dossier en hetgeen tijdens de zitting is besproken niet bewezen worden dat sprake is geweest van een poging tot doodslag dan wel een poging tot zware mishandeling. Hiervan spreekt de rechtbank de man vrij. 

Bijzondere voorwaarden

Voor de voorwaardelijke straf geldt een proeftijd van 3 jaar. Hieraan zijn bijzondere voorwaarden gekoppeld. Zo moet de man zich melden bij de reclassering en laten behandelen. Ook moet hij tijdens zijn proeftijd meewerken aan het vinden en behouden van een structurele dagbesteding.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding betalen van ruim 64 duizend euro aan de gemeente Nijkerk.

Uitspraken