Laden...

Man veroordeeld voor internetoplichting en misbruiken persoonsgegevens

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man veroordeeld voor internetoplichting en misbruiken persoonsgegevens
Zutphen, 31 december 2020

De rechtbank veroordeelt een 42-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats voor het oplichten van meerdere bedrijven en het misbruiken van persoonsgegevens van meerdere mensen. Hij bestelde goederen op hun naam. De man krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 weken. Daarnaast moet hij een taakstraf van 100 uur uitvoeren.

De man lichtte tussen juli 2017 en januari 2018 een groot aantal webwinkels op. Daarbij misbruikte hij de persoonsgegevens van meerdere mensen door op hun naam en adres goederen te bestellen. De man betaalde die goederen niet en probeerde ze bij of kort na de bezorging in handen te krijgen.

Eigen gewin

De mensen van wie de persoonsgegevens zijn misbruikt verklaren niet financieel te zijn benadeeld, maar de rechtbank kan heel goed begrijpen dat de ergernis groot is geweest. Van sommige personen gebruikte de man meerdere keren de adresgegevens, zodat deze personen steeds weer contact moesten opnemen met een webwinkel om uit te leggen dat zij geen goederen hadden besteld. De man pleegde de misdrijven om er zelf profijt van te hebben.

Eerder veroordeeld

Bij de strafoplegging houdt de rechtbank rekening met het feit dat de man in 2019 voor vergelijkbare feiten is veroordeeld. De rechtbank legt – vanwege de hardnekkigheid van het gedrag van de man en het grote aantal slachtoffers – een hogere voorwaardelijke celstraf op dan de officier van justitie heeft geëist. Voor deze voorwaardelijke gevangenisstraf geldt een proeftijd van 2 jaar. 

Uitspraken