Laden...

Man veroordeeld voor meerdere winkeldiefstallen en dragen mes

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man veroordeeld voor meerdere winkeldiefstallen en dragen mes
Arnhem, 05 juli 2019

De rechtbank veroordeelt een 32-jarige man uit Rheden voor 6 diefstallen, waarvan 3 met (bedreiging met) geweld en het dragen van een mes. Voor de diefstallen krijgt hij een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk opgelegd. Voor het dragen van een mes, wat een overtreding is en apart moet worden bestraft, legt  de rechtbank hem een voorwaardelijke geldboete van 250 euro op. Ook moet de man schadevergoedingen betalen aan de benadeelde partijen.

De man maakte zich tussen oktober en december 2018 schuldig aan 6 winkeldiefstallen in de omgeving van Arnhem. Daarbij nam hij etenswaren, flessen wijn, lampen een koptelefoon en een camera mee. In 3 gevallen maakte hij, na betrapping, gebruik van een mes om te ontkomen. De eerste 2 keer heeft hij alleen gedreigd met het mes, de laatste keer maakte hij met het mes stekende bewegingen, waarbij iemand licht gewond raakte.

De man bekende tijdens de zitting alle diefstallen, maar ontkende geweld te hebben gebruikt, of daarmee gedreigd te hebben. Hij gaf aan de diefstallen te hebben gepleegd omdat hij honger had. Het mes zou hij hebben gebruikt om zich te verdedigen. 

De grens overgegaan

De rechtbank begrijpt dat de man (vanwege het verlies van zijn baan en ID-kaart) in een benarde situatie zat, maar rekent het hem aan dat hij diefstallen is gaan plegen en daarbij zelfs, bij ontdekking op heterdaad in plaats van mee te werken aan zijn aanhouding, een mes heeft gebruikt om te ontkomen. De rechtbank vindt dat de man hierbij een grens over is gegaan. Van een situatie waarbij de man zich moest verdedigen met het mes was geen sprake. Winkeldiefstallen veroorzaken op zichzelf al schade en overlast. In dit geval is daarbij ook een aantal keer een mes gebruikt. Dit moet voor het winkelpersoneel en ooggetuigen erg beangstigend zijn geweest. De gevolgen voor deze personen speelden voor de man geen rol om hem te weerhouden de winkeldiefstallen te plegen.

Bijzondere voorwaarden

Voor de voorwaardelijke celstraf geldt een proeftijd van 3 jaar. Hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo moet de man zich melden bij de reclassering. Ook moet hij zich laten behandelen.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man schadevergoedingen van in totaal bijna 1.600 euro aan een aantal benadeelde partijen betalen.

Uitspraken