Laden...

Man veroordeeld voor mishandeling in Nijmeegse kliniek

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man veroordeeld voor mishandeling in Nijmeegse kliniek
Zutphen, 27 februari 2020

De rechtbank veroordeelt een 39-jarige man uit Enschede voor mishandeling, bedreiging en diefstal. Hij krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden.

De man verbleef in het kader van een tbs-maatregel in een kliniek in Nijmegen. Daar mishandelde hij op 14 maart 2019 zijn mentor. De man bedreigde verder een psychiater van de kliniek en zijn toezichthouder bij de reclassering met de dood. Eerder pleegde de man een diefstal.

Geen tbs met dwang

De officier van justitie eiste dat aan de man de tbs-maatregel met dwangverpleging werd opgelegd. De rechtbank gaat hier niet in mee. Aan de ene kant is niet voldaan aan de wettelijke eis dat een advies van 2 gedragsdeskundigen moet worden overgelegd, dan wel een rapport waaruit blijkt dat de man daar niet aan wilde meewerken. Aan de andere kant oordeelt de rechtbank dat de ernst van de misdrijven de oplegging van een tbs-maatregel niet rechtvaardigen. De rechtbank weegt daarbij mee dat de man al sinds 11 december 2019 in zijn eigen woning verblijft en dat dit kennelijk door zijn toenmalige behandelaar verantwoord wordt geacht.

Stok achter de deur

De rechtbank weegt bij de strafoplegging mee dat de feiten al van langer geleden zijn. Daarnaast woont de man nu zelfstandig in zijn woning en lijkt het redelijk goed te gaan. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf zou dit kunnen doorkruisen. Om herhaling in de toekomst te voorkomen geldt de voorwaardelijke celstraf als een stok achter de deur.

Vrijspraak bedreigingen

De man zou ook bedreigingen hebben geuit naar 2 andere medewerkers van de kliniek. Volgens de rechtbank kunnen deze bedreigingen niet bewezen worden. Daarom spreekt ze de man hiervan vrij.

Uitspraken