Laden...

Man veroordeeld voor mishandeling agent en besmeuren politiecel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man veroordeeld voor mishandeling agent en besmeuren politiecel
Arnhem, 09 juli 2020

De rechtbank veroordeelt een 33-jarige man voor het mishandelen van een politieagent en tijdelijk onbruikbaar maken van zijn politiecel door deze met ontlasting en bloed te besmeuren. De man is ontslagen van alle rechtsvervolging, omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is verklaard. De rechtbank heeft voor de man een zorgmachtiging afgegeven. De man is inmiddels opgenomen in een zorginstelling.

De man maakte zich op 10 oktober 2019 in Arnhem schuldig aan mishandeling van een politieagent, door hem tijdens zijn aanhouding een kopstoot te geven. Tijdens het verblijf in een politiecel besmeurde de man zijn cel met bloed en ontlasting.

Vrijspraak van bedreigingen

De man werd ook verdacht van het bedreigen van een gemeenteambtenaar door zich bedreigend uit te laten in een gesprek met zijn behandelaar. De rechtbank spreekt de man vrij, omdat het dossier onvoldoende bewijs bevat dat de man deze bedreigende uitlatingen gedaan heeft. De rechtbank spreekt de man ook vrij van het bedreigen van een beveiliger van de gemeente Arnhem met een injectiespuit met naald. De rechtbank stelt vast dat verdachte een sleutelhanger in de vorm van een langwerpig lampje in zijn handen had. Dat is geen injectiespuit of een daarop lijkend voorwerp. Dat het de beleving van de beveiliger was dat het voorwerp een injectiespuit met naald was, kan de man niet worden verweten.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

De psycholoog en psychiater stelden vast dat de man ten tijde van de strafbare feiten in een psychose verkeerde. De rechtbank neemt de conclusie van de deskundigen over dat de feiten niet aan de man zijn toe te rekenen. De rechtbank verklaart de man daarom volledig ontoerekeningsvatbaar en ontslaat hem van alle rechtsvervolging.

Zorgmachtiging

De rechtbank houdt rekening met het feit dat op een eerdere datum in deze strafzaak al een zorgmachtiging voor de man is afgegeven zodat hij klinisch in een FPA kon worden opgenomen om zich te laten behandelen voor zijn stoornis. De rechtbank oordeelt dat de zaak met het afgeven van die zorgmachtiging in voldoende mate is afgedaan.

Schadevergoeding

De politie verzocht de schade voor het schoonmaken van de cel op de man te verhalen. De rechtbank vindt dit feit bewezen en veroordeelt de man tot betaling van de schadevergoeding van ruim 61 euro.

Uitspraken