Laden...

Man veroordeeld voor neersteken ex-vriend stiefdochter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man veroordeeld voor neersteken ex-vriend stiefdochter
Arnhem, 14 juni 2023

De rechtbank veroordeelt een 58-jarige man uit de gemeente Lochem tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. Daarbij moet de man een taakstraf van 240 uur uitvoeren. De man maakte zich schuldig aan poging doodslag, omdat hij de ex-vriend van zijn stiefdochter met een mes in zijn buik stak. 

In oktober 2020 in de gemeente Lochem hadden de man en het slachtoffer een conflict met elkaar. De man en het slachtoffer zochten over en weer – minutenlang – de confrontatie met elkaar op. De man riep meerdere keren dat het slachtoffer weg moest gaan, scheen met een lamp in zijn gezicht en filmde hem. Het slachtoffer gedroeg zich tijdens het conflict provocerend. Hij liep meerdere keren naar de man en zijn partner en naderde hen tot op korte afstand. De man stak het slachtoffer uiteindelijk met een mes in zijn buik. 

Wel opzet en geen noodweersituatie

Volgens de man was er geen sprake van opzet. Hij zei dat hij enkel het mes voor zich had gehouden en het slachtoffer in het mes gelopen. Daar gaat de rechtbank niet in mee, omdat uit het dossier blijkt dat de man met het mes een voorwaartse beweging had gemaakt in de richting van het slachtoffer. Verder had de man betoogd dat er sprake was van noodweer. Ook hier gaat de rechtbank niet in mee. Het slachtoffer gedroeg zich weliswaar provocerend, maar van een noodweersituatie was geen sprake. Bovendien bleven het slachtoffer en de man elkaar over en weer opzoeken. Daarom slaagt het beroep op noodweer niet.  

Poging doodslag

De man maakte zich schuldig aan poging doodslag. Hij stak het slachtoffer met een mes met 2 snijvlakken met kracht in zijn buik, waardoor het slachtoffer gewond raakte en een aantal dagen opgenomen was in het ziekenhuis. Hoewel de aanleiding van dit geweldsincident een langer lopend conflict was tussen de man en het slachtoffer - waar zowel de man als het slachtoffer een aandeel in hadden - was het uiteindelijk de man die grof geweld gebruikte. Daarmee bracht hij het leven van het slachtoffer in gevaar. 

Maximale werkstraf en schadevergoeding

Alles afwegende vindt de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden met een proeftijd van 2 jaar passend. Daarbij legt de rechtbank de maximale taakstraf van 240 uur op, om de ernst van het delict tot uitdrukking te brengen. Tot slot moet de man ruim 1.600 euro aan smartengeld en materiële schade aan het slachtoffer betalen.

Uitspraken