Laden...

Man veroordeeld voor poging doodslag op 2 bezoekers café Zutphen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man veroordeeld voor poging doodslag op 2 bezoekers café Zutphen
Zutphen, 22 maart 2019

De rechtbank  veroordeelt een 23-jarige man uit Zutphen voor poging tot doodslag op 2 bezoekers in (voormalig) café Mixxim in Zutphen in de nacht van 1 september 2018. De man krijgt een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. 

Steken met mes

Bij de deuropening van het café stak de man wild met een mes in op de 2 bezoekers. Het ene slachtoffer liep hierdoor een slagaderlijke bloeding in de arm op. Het andere slachtoffer raakte hij in zijn jas in het gebied rond en boven de buik. Het is niet aan de man te danken dat beide slachtoffers de steekpartij hebben overleefd. De slachtoffers hadden kort daarvoor geholpen om de man het café uit te zetten omdat hij zo agressief was. Ook vernielde de man de ruit van de voordeur van het café.

Psychische problemen

De straf die de rechtbank oplegt komt overeen met de eis van de officier van justitie. Bij het bepalen van de hoogte van de straf houdt de rechtbank rekening met de sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid van de man. Hij handelde onder invloed van forse psychische problemen, waardoor hij fantasie en werkelijkheid niet van elkaar kon scheiden. De man heeft deze gemoedstoestand voor een deel zelf veroorzaakt. Hij was een paar dagen eerder namelijk gestopt met het innemen van zijn medicijnen en was die avond dronken geworden, terwijl hij wist dat dit tot grote problemen kon leiden. Onderdeel van de uitspraak van de rechtbank is dat de man moet meewerken aan klinische behandeling van zijn psychische problemen. Daarna moet hij begeleid gaan wonen en mag hij de komende jaren geen alcohol en drugs gebruiken.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man aan beide slachtoffers een forse schadevergoeding betalen voor het letsel en het leed en dat hij heeft veroorzaakt. Aan de ernstig gewond geraakte man moet verdachte ongeveer 19.500 euro betalen. Aan de andere man ruim 1.300 euro en aan de café-eigenaar herstelkosten van de vernieling.

Uitspraken