Laden...

Man veroordeeld voor steekpartij en man veroordeeld voor vechtpartij in Arnhemse wijk Klarendal

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man veroordeeld voor steekpartij en man veroordeeld voor vechtpartij in Arnhemse wijk Klarendal
Arnhem, 15 november 2023

De rechtbank veroordeelt een 28-jarige man uit Arnhem voor poging tot doodslag en vernieling. De man krijgt een gevangenisstraf van 18 maanden en tbs met dwangverpleging. De rechtbank veroordeelt zijn 21-jarige broer voor poging zware mishandeling en vernieling. Hij krijgt 6 maanden voorwaardelijke jeugddetentie en een werkstraf van 180 uur.

Op 16 november 2022 gingen de mannen samen met 2 andere personen naar de woning van een vriend van het slachtoffer in de Arnhemse wijk Klarendal. Daar stompte de 21-jarige man het slachtoffer meerdere keren in zijn gezicht en vernielde een tv. De 28-jarige man pakte een mes in de woning en stak het slachtoffer in zijn schouder en arm. Ook trapte de man een salontafel kapot. Het slachtoffer moest in het ziekenhuis worden behandeld. Hij moest naar een revalidatiekliniek, maar volledig herstel bleef tot op heden uit. 

Geen medeplegen, wel poging doodslag

De rechtbank vindt dat er geen sprake is van een nauwe en bewuste samenwerking. Uit het strafdossier blijkt niet dat er vooraf overleg was of dat de mannen in de woning samenwerkten. De rechtbank vindt dat de 28-jarige man opzet had om het slachtoffer van zijn leven te beroven. Door het meerdere keren steken met het mes in de schouder en arm probeerde de man bewust het slachtoffer te doden. 

Poging tot zware mishandeling

De rechtbank vindt dat de 21-jarige man opzet had om het slachtoffer zwaar te mishandelen. Door hem meerdere keren in het gezicht te stompen probeerde de man bewust om hem zwaar te verwonden. 

Oudste broer verminderd toerekeningsvatbaar

De psychiater en de GZ-psycholoog van het Pieter Baan Centrum constateerden tijdens hun onderzoek dat de oudste broer – ook tijdens het incident - aan meerdere stoornissen lijdt. Net als deze deskundigen oordeelt de rechtbank dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij de man probeerde te doden. De rechtbank neemt dit mee bij het bepalen van de straf. 

Straf lager dan eis

De officier van justitie eiste tegen de 28-jarige man een celstraf van 5 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De rechtbank komt tot een andere gevangenisstraf. Bij het bepalen van de hoogte van de gevangenisstraf houdt de rechtbank ook rekening met de persoonlijke omstandigheden en de geschatte (lange) duur van de tbs-maatregel. Daarom is de gevangenisstraf lager dan de eis.

Jeugdstrafrecht voor jongste broer

In de zaak van de 21-jarige man adviseerde de reclassering om het jeugdstrafrecht toe te passen. De rechtbank neemt dit advies over.  Aan het voorwaardelijke strafdeel verbindt de rechtbank een proeftijd van 2 jaar. De man moet zich tijdens deze proeftijd aan bijzondere voorwaarden houden. De man zit per 2 november 2023 in een kliniek en kan na afronding van zijn behandeling begeleid gaan wonen. 

Schadevergoeding

De 28-jarige man moet het slachtoffer naast materiele schade ook 12,5 duizend euro smartengeld betalen. Ook moet hij de schade vergoeden voor de kapotte salontafel aan de vriend van het slachtoffer. De 21-jarige man moet een deel van de materiele schade vergoeden, daarbij moet hij het slachtoffer 2.500 euro smartengeld betalen. Hij moet de schade voor de vernielde tv vergoeden aan de vriend van het slachtoffer.

Uitspraken