Laden...

Man veroordeeld voor veroorzaken dodelijk verkeersongeluk in Lochem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man veroordeeld voor veroorzaken dodelijk verkeersongeluk in Lochem
Zutphen, 18 augustus 2023

De rechtbank veroordeelt een 35-jarige man uit Duitsland voor het veroorzaken van een ongeval door zeer onvoorzichtig rijgedrag. Hierdoor kwam 1 slachtoffer om het leven en raakten 2 slachtoffers ernstig gewond. De man krijgt een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden. Daarbij moet hij een taakstraf van 240 uur uitvoeren. Verder mag de man 12 maanden geen motorvoertuig besturen. 

De man reed op 21 september 2022 op de N346 in Lochem in de richting van Zutphen. In een flauwe bocht naar rechts kwam hij met zijn auto voor een deel over de doorgetrokken streep en op de verkeerde rijstrook terecht. Daar kwam de man in botsing met een tegemoetkomende auto, die hierdoor slipte en met de zijkant op de andere weghelft terecht kwam. Daarna kwam een tegemoetkomende andere auto op de eigen rijstrook frontaal in botsing met de tweede auto. 

Slachtoffer overleden

De 81-jarige bestuurder van de tweede auto raakte door het ongeluk zwaar gewond en overleed  dezelfde dag aan zijn verwondingen. De 50-jarige bestuurster van de derde auto die betrokken was bij het ongeluk had (onder meer) een gebroken sleutelbeen en een gebroken knie. Bijna een jaar na het ongeval is zij nog ernstig beperkt in haar werk en dagelijkse leven. Haar 16-jarige dochter die op de bijrijdersstoel zat had 4 gebroken ruggenwervels. Zij moest de eerste tijd veel op bed blijven en kon wekenlang niet naar school. Maanden later heeft zij nog pijnklachten. 

Zeer onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag

De 35-jarige man was op meerdere en achtereenvolgende momenten met zijn telefoon bezig. Hierdoor lette hij langere tijd niet of in ieder geval onvoldoende op de weg en het verkeer voor hem. De man zag de bocht naar rechts niet en stuurde niet bij. Daarbij vertrouwde de man te veel op de rijhulpsystemen van de auto waardoor hij als bestuurder passief en minder oplettend was. Zijn rijgedrag was vermijdbaar en is verwijtbaar. Het ongeluk waardoor 1 slachtoffer om het leven kwam en 2 slachtoffers ernstig gewond raakten is aan zijn schuld te wijten. 

Ernstige gevolgen

De rechtbank houdt bij het bepalen van de straf rekening met de ernstige gevolgen van het ongeval voor de slachtoffers, de mate van schuld van de man en zijn persoonlijke omstandigheden. Het ongeluk en de ernstige gevolgen hiervan voor de slachtoffers, greep de man aan De eerste tijd na het ongeval kon hij door psychische klachten niet werken. Direct na het ongeluk sprak de man zijn medeleven uit. Hoewel hij het niet had gewild, is het ongeluk en de tragische gevolgen ervan wel aan hem te wijten. De man zal met deze met deze wetenschap verder moeten leven. De rechtbank realiseert zich dat de man door het opleggen van een rijontzegging zijn baan kwijt kan raken, maar vindt dit gezien de ernst van deze zaak onvoldoende zwaarwegend om hiervan af te zien. 

Uitspraken