Laden...

Man veroordeeld voor veroorzaken fataal verkeersongeval in Neede

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man veroordeeld voor veroorzaken fataal verkeersongeval in Neede
Zutphen, 15 september 2020

De rechtbank veroordeelt een 51-jarige man uit Dalfsen tot een geldboete van 1.000 euro voor het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop in Neede.

Op 17 juli 2018  wilde de man vanaf een uitrit de weg opdraaien en zag daarbij een van links komende voetgangster over het hoofd. Hij reed de voetgangster aan die als gevolg hiervan een week later is overleden.

Gevaarzetting

De man werd aangeklaagd voor dood  door schuld. Als dit niet bewezen kon worden zou de man veroordeeld moeten voor gevaarzetting. De man is vrijgesproken van dood  door schuld, omdat er geen sprake was van schuld zoals bedoeld in artikel 6 van de Wegenverkeerswet. . Wel was er sprake van gevaarzetting, omdat de man onvoldoende naar links heeft gekeken toen hij de weg op wilde draaien en daardoor de voetgangster te laat zag.

Verkeersfouten

Bij deelname aan het verkeer kunnen relatief kleine verkeersfouten soms grote en onherstelbare gevolgen hebben. Hoewel ook die gevolgen in de strafoplegging kunnen worden betrokken, moet volgens de rechtbank bij de bestraffing van dit soort verkeersfouten met name worden gelet op de ernst van de fout.

Geldboete

In zaken zoals deze, waarbij de verkeersfout bestaat uit het onvoldoende naar links kijken, worden voornamelijk geldboetes opgelegd. De rechtbank legt aan de man daarom een geldboete op van 1.000 euro.

De rechtbank ziet geen aanleiding om de door de officier van justitie geëiste voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid op te leggen aangezien het ongeluk al meer dan 2 jaar geleden heeft plaatsgevonden.   

Uitspraken