Laden...

Man veroordeeld voor veroorzaken verkeersongeluk in Apeldoorn

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man veroordeeld voor veroorzaken verkeersongeluk in Apeldoorn
Arnhem, 18 augustus 2023

De rechtbank veroordeelt een 33-jarige man uit Apeldoorn voor het veroorzaken van een verkeersongeval, het verlaten van de plaats van het ongeval en het rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs. Hij krijgt een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand. Ook legt de rechtbank een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van 9 maanden op. 

De man reed op 8 april 2022 in zijn bedrijfswagen in Apeldoorn. Toen hij op een kruispunt rechtsaf sloeg, zag hij niet dat parallel naast hem een fietser fietste die rechtdoor ging. Hij moest deze fietser voorrang geven, maar deed dat niet. De man keek niet goed genoeg en de fietser botste daardoor tegen zijn bus aan. De fietser raakte daarbij gewond en zijn fiets had schade. De man hielp het slachtoffer niet, maar ging er vandoor. Ook had hij geen geldig rijbewijs, omdat deze door het CBR ongeldig was verklaard. 

Verklaring man

Tijdens de rechtszaak verklaarde de man dat hij niet de bestuurder van het busje was en dat hij niet betrokken was bij het ongeval. Hij was die dag ziek en lag de hele dag op de bank. De rechtbank gelooft dat niet. De werkgever van de man zei dat de man het busje waarmee het ongeluk is begaan bij de man in bezit was. Het slachtoffer zag dat de man in het busje een opvallende tattoo had. De rechtbank heeft deze tatoeage ook gezien. 

Gevaar op de weg veroorzaakt

De rechtbank vindt dat deze omstandigheden geen overtreding van artikel 6 WVW opleveren, wat inhoudt dat hij aanmerkelijke schuld heeft aan het ontstaan van het ongeval, omdat de verkeersovertreding die de man begin daarvoor niet ernstig genoeg was. De rechtbank vindt wel dat hij gevaar op de weg heeft veroorzaakt, de plaats van het ongeval heeft verlaten en heeft gereden met een ongeldig verklaard rijbewijs. 

Eerder veroordeeld

De rechtbank vindt deze feiten zeer kwalijk. Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met het strafblad van de man. Hij is eerder veroordeeld voor verkeersdelicten. Toch legt de rechtbank een lagere straf op dan door de officier van justitie geëist, omdat de rechtbank tot een andere bewezenverklaring komt. Aan het voorwaardelijke deel van de straf verbindt de rechtbank een proeftijd van 3 jaar.

Omdat de man deze strafbare feiten tijdens een eerder opgelegde proeftijd pleegde, moet hij een eerder opgelegde taakstraf van 25 uur alsnog uitvoeren en krijgt hij alsnog een ontzegging van de rijbevoegdheid van 9 maanden. 

Uitspraken