Laden...

Man veroordeeld voor veroorzaken verkeersongeluk in Lienden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man veroordeeld voor veroorzaken verkeersongeluk in Lienden
Arnhem, 31 oktober 2023

De rechtbank veroordeelt een 22-jarige jongen uit Dodewaard voor het veroorzaken van een verkeersongeluk in Lienden waarbij 3 personen zwaargewond raakten. Hij krijgt een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Daarbij mag hij 3 jaar geen motorrijtuig besturen. 

Illustratieve afbeelding

De man stapte op 15 oktober 2022 als beginnend bestuurder - onder invloed van alcohol - in de auto. Hij reed vervolgens binnen de bebouwde kom met hoge snelheden. De man kwam in een flauwe bocht met zijn rechterwielen in contact met de trottoirbanden en verloor de controle over het voertuig. Hij kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. Daarbij raakten de inzittenden van deze auto gewond.   

Roekeloos rijgedrag

Kort voor het ongeval trapte de man het gaspedaal maximaal in. Hij behaalde snelheden tot 139 kilometer per uur, terwijl de maximaal toegestane snelheid 50 kilometer per uur was. De rechtbank oordeelt dat het ongeval aan de schuld van de man te wijten is. Hij heeft zich volgens de rechtbank roekeloos in het verkeer gedragen. Roekeloosheid is de zwaarste vorm van schuld.  

Celstraf

Door het ongeval raakten 3 slachtoffers zwaargewond. De slachtoffers dragen de gevolgen van het ongeval nog dagelijks met zich mee en het is onzeker of zij ooit volledig zullen herstellen. Een gezellige avond uit veranderde voor hen in een nachtmerrie. De toekomst voor alle slachtoffers onzeker. De rechtbank vindt de gedragingen van de man dusdanig ernstig, dat alleen een gevangenisstraf passend is.

Uitspraken