Laden...

Man veroordeeld voor veroorzaken verkeersongeval op de A2 bij Bruchem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man veroordeeld voor veroorzaken verkeersongeval op de A2 bij Bruchem
Zutphen, 20 augustus 2020

De rechtbank veroordeelt een 24-jarige man uit Rumpt voor het veroorzaken van een verkeersongeval op de A2 in Bruchem. Hij krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. Daarnaast moet hij een taakstraf van 140 uur uitvoeren. Ook legt de rechtbank een voorwaardelijke rijontzegging op van 12 maanden.

De man reed in mei 2018 op de A2 tegen een vrachtwagen aan. De man was in slaap gevallen achter het stuur. De man bleek een aanzienlijke hoeveelheid amfetamine in zijn bloed te hebben op het moment van het ongeluk. Bij de aanrijding raakte de bijrijder van de man gewond.

Verkeersveiligheid in gevaar gebracht

Volgens zijn advocaat moest de man worden vrijgesproken omdat de man niet verwijtbaar heeft gehandeld. Ook zei de advocaat dat er sprake is van overmacht omdat hij in slaap is gevallen.

De rechtbank gaat hier niet in mee. Volgens de rechtbank heeft de man - als beginnend bestuurder en als beroepschauffeur - de verkeersveiligheid ernstig in gevaar gebracht. Dit deed hij door onder invloed van een grote hoeveelheid amfetamine - midden in de nacht - in de auto te stappen, zonder maatregelen te nemen om voldoende alert te blijven. Hierdoor veroorzaakte hij een ongeval waarbij het slachtoffer lichamelijk letsel opliep. Dat het letsel van het slachtoffer beperkt is gebleven en er niemand is overleden, is puur geluk geweest en in ieder geval niet aan het handelen van de man te danken.

Bijzondere voorwaarden

Aan de voorwaardelijke straffen worden bijzondere voorwaarden gekoppeld, zoals een meldplicht bij de reclassering en deelnemen aan gedragstrainingen. Als de man zich niet houdt aan de voorwaarden, moet hij de 2 maanden gevangenisstraf alsnog uitzitten en is hij 12 maanden  zijn rijbewijs kwijt.

Uitspraken