Laden...

Man veroordeeld voor zware mishandeling tijdens Vierdaagsefeesten Nijmegen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man veroordeeld voor zware mishandeling tijdens Vierdaagsefeesten Nijmegen
Arnhem, 02 november 2023

De rechtbank veroordeelt een 28-jarige man uit Rotterdam tot een gevangenisstraf van 91 dagen, waarvan 90 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast moet hij een taakstraf van 160 uur uitvoeren. De man maakte zich aan het samen plegen van zware mishandeling schuldig tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen. Door de zware mishandeling liep het slachtoffer een dubbele kaakbreuk op. De man moet ook een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. 

De 28-jarige man was tijdens de Zomerfeesten in Nijmegen vorig jaar in café de Drie Gezusters in Nijmegen. In de kroeg kreeg de man onenigheid met een andere bezoeker. De man sloeg vervolgens meerdere keren met zijn vuist het slachtoffer tegen zijn hoofd en zijn kaak. Ook een ander - onbekend gebleven persoon - was hierbij aanwezig en droeg bij aan het geweld. Ook deze persoon gaf het slachtoffer een klap. Het slachtoffer ging nog diezelfde avond naar het ziekenhuis en hier bleek dat hij een dubbele kaakbreuk had opgelopen. 

Opzet

De man bekende dat hij het slachtoffer heeft geslagen, maar hij ontkende dat hij opzet had om de man zwaar te mishandelen. De rechtbank oordeelt dat de man dat opzet wel heeft gehad en dat hij daarmee schuldig is aan het medeplegen van zware mishandeling. 

Fysiek en psychisch leed

Met zijn handelen maakt de man een ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer. Hij veroorzaakte daarmee zowel fysiek als psychisch leed bij het slachtoffer. Zijn gevoel van veiligheid en vertrouwen in anderen is aangetast. Daarbij vond de mishandeling plaats tijdens de Zomerfeesten in een drukke kroeg. Veel mensen waren getuige van de mishandeling. Uitgaansgeweld leidt tot gevoelens van onveiligheid in de samenleving. De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij grof geweld toepaste op een relatief onschuldige handeling van het slachtoffer.  

Andere straf dan eis

De rechtbank legt aan de man een celstraf op van 91 dagen, waarvan 90 dagen voorwaardelijk. Dat betekent dat de man maar 1 dag de gevangenis in hoeft, zolang hij geen nieuwe strafbare feiten pleegt in de proeftijd van 2 jaar. Daarnaast legt de rechtbank hem een taakstraf op van 160 uur. De man is in het verleden ook veroordeeld voor strafbare feiten, waaronder geweldsdelicten. Maar hij lijkt zijn leven sinds zijn laatste detentie op de rit te hebben. De rechtbank vindt dat de ontwikkeling die de man heeft doorgemaakt met pieken en dalen gaat. Deze mishandeling is daarin een diep dal, dat niet zonder gevolgen kan blijven. De rechtbank vindt het daarentegen wel belangrijk dat de man zijn ingezette ontwikkeling kan voortzetten. Een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf zou de goede weg die hij is ingeslagen, kunnen doorkruisen. De rechtbank komt daarom tot een andere straf dan de eis van de officier van justitie. 

Schadevergoeding

Tot slot wijst de rechtbank het verzoek om schadevergoeding van het slachtoffer voor een deel toe. De man moet 572,17 euro aan materiële schade en 4 duizend euro smartengeld aan het slachtoffer betalen. Het slachtoffer kan het overige deel van de vordering nog bij de burgerlijke rechter indienen.

Uitspraken