Laden...

Mannen cel in voor (voorbereiden van) amfetamineproductie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Mannen cel in voor (voorbereiden van) amfetamineproductie
Arnhem, 20 december 2018

De rechtbank veroordeelt 5 mannen voor hun betrokkenheid bij het produceren van harddrugs (amfetamine) of het voorbereiden daarvan, en in verband daarmee het lozen van drugsafval. 4 van de mannen vormden samen een criminele organisatie.

Illustratieve afbeelding

De criminele organisatie produceerde grote hoeveelheden amfetamine in het lab in een loods in Milsbeek. Op locaties in Nijmegen vond de politie voorwerpen om amfetamine te produceren en softdrugs te verzenden naar het buitenland. Daarnaast vond de politie wapens op een aantal locaties. Ook heeft de criminele organisatie drugsafval gedumpt in de natuur.

Ernstige gevolgen

De rechtbank rekent het de mannen zwaar aan dat zij alleen financiële redenen voor ogen hadden en de negatieve gevolgen hebben genegeerd. Productie en handel in drugs leidt vaak tot andere ernstige en gewelddadige criminaliteit, grote risico’s voor de volksgezondheid, ernstige schade aan het milieu met hoge kosten voor de maatschappij en ontploffingsgevaar. Door op deze manier te handelen hebben de mannen een bijdrage geleverd aan de instandhouding van het criminele drugscircuit in het land.

Straffen

Een 46-jarige man uit Malden had de grootste rol in het geheel. Hij richtte de criminele organisatie op en leidde deze ook. Hij was betrokken bij zowel het produceren van de drugs als het dumpen van het drugsafval. Ook exporteerde hij drugs naar het buitenland. Hij krijgt een gevangenisstraf van 6 jaar. Dit had de officier van justitie ook geëist.

Een 48-jarige man uit Zwolle maakte de amfetaminen in het laboratorium. Hij stelde ook de door hem gehuurde loods ter beschikking voor het drugslab. Onder andere omdat hij openheid van zaken gaf over zijn eigen rol en die van zijn medeverdachten krijgt hij een lagere straf dan normaal gezien opgelegd zou worden. De rechtbank legt hem een gevangenisstraf van 3 jaar op. Dit had de officier van justitie ook geëist.

Een 55-jarige man uit Lent leverde grondstoffen voor de drugs en maakte een aantal keren amfetaminen in het laboratorium. Hij krijgt een gevangenisstraf van 3 jaar. De officier van justitie had een gevangenisstraf van 4 jaar geëist.

Een 33-jarige man uit Nijmegen haalde de vaten van het drugsafval op en maakte het laboratorium schoon. Hij krijgt een gevangenisstraf van 3 jaar en moet ook een eerdere voorwaardelijke gevangenisstraf van 5 maanden alsnog uitzitten. De officier van justitie had een gevangenisstraf van 4 jaar geëist.
Een 31-jarige man uit Beuningen maakte zich schuldig aan het illegaal dumpen van drugsafval. Hij krijgt een gevangenisstraf van 6 maanden. De officier van justitie had een gevangenisstraf van 9 maanden geëist.

Vrijspraken medeverdachten

De rechtbank spreekt een 49-jarige vrouw uit Nijmegen vrij van het exporteren van softdrugs en verboden munitie- en wapenbezit wegens gebrek aan bewijs.  Ook spreekt de rechtbank een 25-jarige man uit Nijmegen vrij van het medeplegen van de voorbereiding van amfetamineproductie, dan wel medeplichtigheid daaraan en van verboden wapenbezit.

De volledige uitspraken publiceren we z.s.m. onder dit nieuwsbericht.

Uitspraken