Laden...

Mannen uit Den Haag veroordeeld voor computercriminaliteit en diefstal

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Mannen uit Den Haag veroordeeld voor computercriminaliteit en diefstal
Arnhem, 02 maart 2018

De rechtbank veroordeelt een 23-jarige man en een 20-jarige man, beiden afkomstig uit Den Haag, voor computercriminaliteit en diefstal. De 23-jarige man krijgt een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden en een werkstraf van 180 uur opgelegd. De 20-jarige man moet een taakstraf van 80 uur, waarvan 30 voorwaardelijk, uitvoeren.

Het duo heeft allebei een ICT-achtergrond. Met onrechtmatig verkregen inloggegevens schaften zij via internet meer dan 1.500 cadeaubonnen – ter waarde van bijna een ton - van verschillende winkels aan. De oudste van het stel werkte op een helpdesk afdeling van een bedrijf dat digitaal kerspakketten aanbood. Door computervredebreuk en het manipuleren van digitale gegevens kon hij over inloggegevens beschikken. Met deze inloggegevens kunnen werknemers normaal gesproken een keuze maken voor hun kerstpakket. De 2 mannen deden zich vervolgens voor als werknemers die hun kerstcadeau wilde uitkiezen en schaften vele cadeaubonnen aan. Zij maakten zich hiermee samen schuldig aan diefstal.

Strafbepaling

De opgelegde straf van de 23-jarige man is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De straf van de 20-jarige man valt lager uit dan de eis. Volgens de officier van justitie kon hij ook worden veroordeeld voor computervredebreuk en het manipuleren van digitale gegevens. De rechtbank vindt niet bewezen dat hij in dat stadium al betrokken was. Daarom is de man van die 2 feiten vrijgesproken en alleen veroordeeld voor diefstal.

Tot slot moeten beide mannen een cognitieve vaardigheidstraining (‘eerst denken, dan doen’) volgen.

Uitspraken