Laden...

Mannen veroordeeld voor het beroven afpersen en de vrijheidsberoving van medelid motorclub

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Mannen veroordeeld voor het beroven afpersen en de vrijheidsberoving van medelid motorclub
Arnhem , 06 oktober 2020

De rechtbank veroordeelt een 45- en een 29-jarige man voor het beroven, afpersen en van de vrijheid beroven van een medelid van een motorclub. Zij krijgen een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en een contactverbod. Een 32-, een 28- en een 41-jarige man zijn veroordeeld voor betrokkenheid bij het van zijn vrijheid beroofd houden van het voormalige medelid. Zij krijgen taakstraffen tussen de 120 en 180 uur. De rechtbank legt aan 2 van deze mannen krijgen ook voorwaardelijke gevangenisstraffen op.

Op 7 juli 2018 in Wageningen kwamen 4 van de mannen verhaal halen bij het slachtoffer, omdat deze schulden had bij zijn medeclubleden. Met geweld rukten zij het motorhesje van het slachtoffer af, waarna het slachtoffer in de auto werd gedwongen. 1 van de mannen reed met de auto van het slachtoffer achter hen aan. Onderweg werd het slachtoffer mishandeld en bedreigd en moest hij zijn sieraden afstaan. De mannen confronteerden het slachtoffer met zijn schulden. Ook werd hij weer mishandeld. Alle mannen stonden bij hem. Het slachtoffer stond daar ook zijn portemonnee en pinpas af. Op enig moment kwam de 5e  man erbij. 3 van de mannen gingen vervolgens met het slachtoffer terug naar de woning in Wageningen om daar de laptop en de telefoon van het slachtoffer op te halen. Het slachtoffer kon al die tijd geen kant op en werd nagenoeg constant bewaakt door leden van de club.

Alle betrokkenen waren destijds lid van de motorclub Gitano Azul, een chapter van Caloh Wagoh. Inmiddels is dit chapter opgeheven.

Grootste rol

Volgens de rechtbank is een gevangenisstraf gepast voor de president en de vice-president van het chapter. Zij hadden de grootste rol bij de strafbare feiten en zijn degenen die het geweld hebben gebruikt. Voor het voorwaardelijk strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast krijgen zij een contactverbod met het slachtoffer opgelegd.

De andere mannen krijgen van de rechtbank een aanzienlijk lichtere straf, omdat zij bij minder strafbare feiten zijn betrokken.

Schadevergoeding

Tot slot moeten de president en de vice-president een schadevergoeding van 750 euro aan immateriële schade aan het slachtoffer betalen.

Uitspraken