Laden...

Mannen veroordeeld voor 'sextortion'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Mannen veroordeeld voor 'sextortion'
Arnhem, 11 juli 2024

De rechtbank veroordeelt twee mannen voor hun aandeel in het chanteren van zeven slachtoffers in de vorm van sextortion (iemand chanteren met naaktbeelden). Een 35-jarige man uit Arnhem krijgt een celstraf van 24 maanden voor het medeplegen van chantage, een poging tot chantage en witwassen. Een 44-jarige plaatsgenoot krijgt een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden voor medeplichtigheid bij de chantage. 

Tussen 30 januari 2023 en 31 juli 2023 hield de 35-jarige man zich bezig met sextortion. Hij chanteerde de slachtoffers met seksueel getinte afbeeldingen of deed zich voor als minderjarige in  erotisch getinte chatgesprekken. Hiervan werden meerdere mannen het slachtoffer. De slachtoffers hadden zich aangemeld op een chatsite of datingapp. Zij kregen contact met iemand die zich voordeed als een vrouw of man op zoek naar erotisch contact. De persoon voerde erotisch getinte gesprekken met de slachtoffers en stuurde erotische foto's naar hen. Een aantal slachtoffers stuurde dergelijke foto's weer terug. Wanneer zij dat deden, ontvingen zij al snel een bericht dat een geldbedrag moest worden betaald om te voorkomen dat beeldmateriaal en screenshots van de gevoerde gesprekken zouden worden doorgestuurd naar de partner van het slachtoffer, met naam genoemde familieleden, vrienden en/of de werkgever. Naar deze personen was vooraf onderzoek gedaan via social media en andere open bronnen op het internet. Een aantal slachtoffers betaalden het door de man geëiste geldbedrag.

De 35-jarige man is daarnaast schuldig aan witwassen van het door de chantage verkregen geld. 

Eigen gewin

De 35-jarige man dacht met zijn handelen enkel aan zijn eigen gewin. Bovendien is hij al eerder veroordeeld voor soortgelijke feiten. De rechtbank rekent de man zijn handelen zwaar aan en veroordeelt hem tot een gevangenisstraf voor de duur van 24 maanden. Hij moet ook een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. 

Rol 44-jarige man

De 44-jarige man stelde op verzoek van de 35-jarige man zijn bankrekening ter beschikking, zodat de geldbedragen die van de slachtoffers werden geëist daarop konden worden overgemaakt. Na de overschrijving nam de 44-jarige man het bedrag contant op betaalde dit aan de 35-jarige man. De 44-jarige man faciliteerde de werkwijze van zijn plaatsgenoot, waardoor dit in stand bleef. Hij is hierbij dan ook opzettelijk behulpzaam geweest. De rechtbank oordeelt daarom dat de 44-jarige man als medeplichtige betrokken was bij de chantage van de slachtoffers.

De rechtbank vindt dit handelen kwalijk en strafwaardig. Ze legt aan de 44-jarige man een werkstraf van 140 uur op en een volledig voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden. Aan deze voorwaardelijke straf zijn bijzondere voorwaarden gekoppeld zoals geadviseerd door de reclassering. Het gaat hierbij onder meer om een ambulante behandeling voor verslavings- en psychische problematiek en een meldplicht bij de reclassering. 

Uitspraken