Laden...

Maximale taakstraf en inleveren rijbewijs voor veroorzaken fataal verkeersongeval Eibergen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Maximale taakstraf en inleveren rijbewijs voor veroorzaken fataal verkeersongeval Eibergen
Zutphen, 23 december 2019

De rechtbank veroordeelt een 48-jarige vrouw uit Zutphen voor het veroorzaken van een fataal verkeersongeval (artikel 6 van de Wegenverkeerswet 1994) in Eibergen op 11 september 2018. De vrouw krijgt de maximale taakstraf van 240 uur opgelegd. Ook moet zij haar rijbewijs 1 jaar inleveren. 

De vrouw had tijdens het autorijden haar mobiele telefoon vast en hieraan handelingen verricht tijdens het naderen van een kruising. Ze reed zonder snelheid te verminderen door het rode licht. Daardoor botste de Zutphense tegen het slachtoffer, een 71-jarige fietsster.  De fietsster overleed aan de gevolgen van het ongeluk.

Aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag

De rechtbank vindt   – anders dan de officier van justitie – niet bewezen dat sprake was van zeer onvoorzichtig en/of onachtzaam verkeersgedrag, maar van aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag. Dit is een iets minder zware vorm van schuld. Daarom legt zij ook een lagere straf op dan de officier eiste. De rechtbank realiseert zich dat geen enkele straf recht doet aan het verlies en verdriet dat het overlijden van het slachtoffer heeft veroorzaakt. Maar bij verkeerszaken moet ook worden benadrukt dat de aard en omvang van de op te leggen straf niet alleen de tragische gevolgen bepalend zijn, maar ook in welke mate een schuldverwijt aan een verdachte kan worden gemaakt. 

Uitspraken