Laden...

Meer aandacht voor het échte gesprek met regie familiezaken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Meer aandacht voor het échte gesprek met regie familiezaken
Gelderland, 12 maart 2024

Rond de zomer van 2023 startte de rechtbank Gelderland in Arnhem een proef met regie in familiezaken. De resultaten uit deze proef zijn zeer positief. Vanaf deze maand werken de teams in Arnhem én Zutphen van de rechtbank Gelderland met meer regie op alimentatie- en echtscheidingszaken.

In het kort komt het er op neer dat we zorgen dat we de zakelijke informatie goed op een rij hebben. Dit kan vaak schriftelijk. Daarna kunnen we sneller een beslissing nemen. Dat is vooral belangrijk als er kinderen betrokken zijn. We kijken naar wat de zaak, de partijen en andere betrokkenen nodig hebben. 

Maatschappelijk effectief

In de pilot keek de regierechter naar hoe we op een snellere -maar vooral voor de rechtzoekenden - meer passende wijze een familiezaak konden afdoen. Dit betekende dat het de rechtbank in familiezaken meer zaaksgericht dan zittingsgericht ging werken. 
We kijken of een dossier inhoudelijk wel compleet is. Hebben we alle feiten op een rijtje? Moet de rechtbank een zitting inplannen? Of kan een zaak beter schriftelijk worden afgehandeld? Van tevoren ontbrekende stukken opvragen, maar ook een antwoord te krijgen op waar het in de zitting om moet gaan, zorgt voor een beter gesprek en een snellere uitspraak. 

Voorspelbaar

Met deze regie op familiezaken kunnen we vooraf aangeven wat we precies op zitting gaan bespreken en waarover partijen nog wat kunnen zeggen. Dat maakt het duidelijker en dus voorspelbaar.Uitspraken