Laden...

Militair bestraft voor dodelijk verkeersongeval A7

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Militair bestraft voor dodelijk verkeersongeval A7
Arnhem, 25 juni 2018

De militaire kamer veroordeelt een 30-jarige militair uit Drachten voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval op de A7 in Wieringerwerf. Hij krijgt hiervoor 4 maanden militaire detentie en een voorwaardelijke rijontzegging van 2 jaar.

File

Illustratieve afbeelding

Op 29 mei 2017 reed de militair in een militair voertuig (vrachtwagen) op de A7. Een collega belde hem met de mededeling dat hij een file naderde. Om een alternatieve route te vinden richting zijn bestemming pakte de militair zijn mobiele telefoon en opende hij daarop Google Maps. Hij keek te laat op van het beeldscherm van zijn telefoon en reed toen op de achterkant van de file in. De militair botste tegen een personenauto met aanhanger. Door de botsing drukte de dissel van de aanhangwagen de personenauto in en kwam tegen de achterkant van de bestuurdersstoel. De bestuurster van de personenauto is als gevolg hiervan klem komen te zitten. Zij is hierdoor overleden. 

Zeer onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam

De militaire kamer stelt vast dat de militair zich zeer onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam heeft gedragen. Dit is het op 1 na hoogste schuldniveau. Bij het bepalen van de straf is verder rekening gehouden met de omstandigheden dat de militair geen strafblad heeft en dat hij van begin af aan zijn verantwoordelijkheid nam. Ook gaf hij openheid van zaken en toonde hij een groot schuldbesef. Daarnaast had het ongeval ook op de militair veel impact.

Militaire detentie

De militaire kamer legt de vrijheidsstraf van militaire detentie op omdat de militair niet is ontslagen en ook niet gebleken is dat hij naar aanleiding van dit feit alsnog wordt ontslagen. Militaire detentie is in een speciale militaire gevangenis in Stroe. Daar is een kazerne waar gedetineerden hun conditie en vaardigheden op peil kunnen houden, zodat ze, voor zover Defensie ze niet ontslaat, na hun straf weer als militair ingezet kunnen worden.

Voorwaardelijk rijontzegging

Normaal gesproken zal bij andere daders in min of meer vergelijkbare zake een onvoorwaardelijke rijontzegging worden opgelegd als straf en als signaal naar de samenleving. In dit geval is de rijontzegging voorwaardelijk opgelegd, omdat zijn ingevorderde rijbewijs 1 week na het fatale verkeersongeval aan hem is teruggegeven. Sindsdien heeft hij geen verkeersfouten meer gemaakt. Een andere reden voor de voorwaardelijke rijontzegging ligt in de persoonlijkheid van de militair. De voorwaardelijke rijontzegging geldt als waarschuwing voor de militair dat hij goed moet blijven opletten in het verkeer en dat hij niet zijn mobiele telefoon mag vasthouden tijdens het rijden. 

Uitspraken