Laden...

Militair veroordeeld voor belediging en mishandeling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Militair veroordeeld voor belediging en mishandeling
Arnhem, 01 juli 2019

De militaire kamer veroordeelt een 25-jarige militair uit Baflo veroordeeld voor eenvoudige belediging en mishandeling van een 31-jarige man uit Groningen. Hij krijgt een geldboete van 750 euro. 

Belediging

Op 27 juni 2015 liep de militair na afloop van een festival  door Warffum. Voor hem zag hij een aantal mannen die feestvlaggetjes van de muren van de huizen aftrokken. Hij sprak de mannen hierop aan. Dit mondde uit in een ruzie waarbij hij door de mannen in zijn gezicht werd geslagen. Vervolgens ontstond een vechtpartij tussen hem en de 3 mannen. Op een gegeven moment heeft hij tegen hen geroepen: ‘ga terug naar je eigen land’. 2 van de 3 mannen zijn geadopteerd uit Egypte. Zij waren op dat moment de enigen in de buurt met een getinte huidskleur. De militaire kamer vindt de opmerking van de militair beledigend, omdat hij ook iets anders had kunnen roepen dat niet impliciet naar de huidskleur van de 2 mannen zou verwijzen. De militair had kunnen weten dat de mannen zich hierdoor beledigd zouden voelen.

Er kan niet bewezen worden dat de militair een groep mensen vanwege hun ras wilde beledigen en daarom is hij daarvan vrijgesproken.

Mishandeling

Tijdens de vechtpartij probeerde de militair weg te komen. Daarbij viel hij hard op zijn gezicht, met een bloedende wond als gevolg. Toen hij opstond viel hij 1 van de mannen aan, waarna hij door de 3 mannen tegen de grond werd gewerkt. Terwijl hij op de grond lag werd hij door hen geslagen en geschopt. Omstanders haalden hen uit elkaar. Toen de vechtpartij geëindigd was, liep de militair naar 1 van de mannen met wie hij gevochten had. Deze man stond op dat moment met iemand te praten. De militair sloeg de man knock-out. Een voortand van de man brak hierdoor af.

Geen noodweer

Omdat uit diverse getuigenverklaringen blijkt dat de vechtpartij al was geëindigd toen de militair de man knock-out sloeg, was geen sprake meer van een situatie waarin de militair zichzelf mocht verdedigen door geweld te gebruiken. Daarom is de militair strafbaar voor de klap die hij uitdeelde.

Redenen voor de straf

Bij het opleggen van de straf houdt de militaire kamer rekening met verschillende omstandigheden. De militair heeft anderen gekwetst met zijn opmerking en heeft iemand hard geslagen. Dit is kwalijk, omdat de militair een voorbeeldfunctie heeft en niet voor eigen rechter mag spelen. Daar staat tegenover dat hij niet eerder voor vergelijkbare strafbare feiten is veroordeeld en dat de feiten lang geleden zijn. Daarnaast uitte hij zijn belediging terwijl hij mishandeld werd en hadden de 3 mannen een groot aandeel in de aanleiding tot ruzie. Om deze redenen krijgt de militair een geldboete.

Uitspraken