Laden...

Militair veroordeeld voor mensensmokkel op Eindhoven Airport

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Militair veroordeeld voor mensensmokkel op Eindhoven Airport
Arnhem, 25 januari 2021

De militaire kamer veroordeelt een 28-jarige militair uit Utrecht voor mensensmokkel en het bezitten en gebruiken van een vals identiteitsbewijs. De man krijgt een celstraf van 33 dagen, waarvan 30 voorwaardelijk. Daarnaast moet hij een taakstraf van 240 uur uitvoeren.

De man hielp op 2 november 2019 een vrouw op illegale wijze Nederland binnen te komen. Hij wist dat zij niet over de juiste documenten beschikte en regelde daarom voor haar reis een valse Franse identiteitskaart en een vliegticket op een valse naam. De vrouw vloog op basis van deze documenten met dezelfde vlucht als de man van Athene naar Eindhoven. Bij aankomst op Eindhoven Airport liepen ze samen naar de documentcontrole. De man, die in burger was, liet daarbij direct en ongevraagd zijn defensiepas zien. Toen de vrouw werd gevraagd om haar document, overhandigde de man namens haar de valse Franse identiteitskaart. De vrouw had geen documenten bij zich.

Toevallige ontmoeting

De militaire kamer vindt bewezen dat de man zich hiermee schuldig heeft gemaakt aan mensensmokkel en het bezit en gebruik van een vals identiteitsbewijs. De man verklaarde dat hij de vrouw toevallig had ontmoet op de luchthaven in Athene en dat hij niet wist dat haar Franse identiteitskaart vals was. De militaire kamer gelooft dat niet. Ook stelde de man dat zijn telefoon - waarop belastende informatie is gevonden - was gehackt, maar hiervoor zijn geen aanwijzingen.

Actieve rol

In lijn met de strafeis van de officier van justitie, veroordeelt de militaire kamer de man tot een gevangenisstraf van 33 dagen, waarvan 30 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast legt de militaire kamer aan de man de maximale taakstraf van 240 uur op. De officier van justitie had een taakstraf van 120 uur geëist. De militaire kamer neemt de man kwalijk dat hij als militair een actieve rol heeft gespeeld bij de illegale inreis van de vrouw. Illegale toegang en illegaal verblijf leiden gemakkelijk tot uitbuiting en misbruik van kwetsbare personen. Bij de straf betrekt de militaire kamer dat de man geen strafblad heeft en dat hij de vrouw niet heeft geholpen met de bedoeling er zelf beter van te worden. De man verdiende niets aan de smokkel.

Uitspraken