Laden...

Militair veroordeeld voor onder andere voorbereiden cocaïnetransporten en wapenhandel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Militair veroordeeld voor onder andere voorbereiden cocaïnetransporten en wapenhandel
Arnhem, 04 december 2023

De militaire kamer veroordeelt een militair van het Korps Commandotroepen (KCT) voor zijn betrokkenheid bij cocaïnetransporten, het optreden als wapenhandelaar, het verduisteren van militaire goederen, het beschikken over munitie en het delen van ambtsgeheimen met anderen. De militair krijgt een gevangenisstraf van 4 jaar.

Tussen 7 april 2020 en 26 mei 2020 was de man betrokken bij het treffen van voorbereidingshandelingen voor 2 cocaïnetransporten vanuit Suriname naar Antwerpen en Hamburg. Daarnaast maakte de militair zich schuldig aan wapenhandel door op te treden als wapenmakelaar voor een internationale cocaïnehandelaar. Naast een vriendschappelijke band onderhield de militair ook een zakelijke relatie met deze cocaïnehandelaar. Verder schond de militair zijn geheimhoudingsplicht door geheime informatie die betrekking hadden op zijn werk bij het KCT met dezelfde persoon te delen. Daarnaast verduisterde hij goederen van Defensie en had hij zonder toestemming rookgranaten en oefen- en scherpe munitie in huis. 

Toerekenbaarheid

Volgens de advocaat was een zogenoemde Traumatic Brain Injury (TBI) mogelijk van invloed op het functioneren van de man tijdens het plegen van de delicten. De militaire kamer concludeert dat de man in de tenlastegelegde periode op alle vlakken – zowel werk als privé – uitstekend functioneerde. Verder zijn er geen aanwijzingen dat de bij de TBI horende klachten van invloed waren op het strafbare handelen van de man. De militaire kamer concludeert dat de vergrijpen aan de man kunnen worden toegerekend. 

Voorbeeldfunctie

De militaire kamer legt de militair een gevangenisstraf van 4 jaar op. Zij rekent het de militair zwaar aan dat hij tijdens het plegen van de bovengenoemde delicten als militair in dienst was bij Defensie. Hij werkt voor het KCT. Bovendien had hij een hoop kennis en ervaring en werd gezien als ‘elitecommando’. De militair bracht het imago van zowel het KCT als Defensie enorme schade toe. Hij had een voorbeeldfunctie en is daar alles behalve zorgvuldig mee omgegaan.

Vrijspraak verschillende punten

De officier van justitie verweet de militair ook 570 mitrailleurs te hebben verhandeld. De militaire kamer spreekt hem daarvan vrij. Wegens onvoldoende bewijs spreekt de militaire kamer de man ook vrij van het verduisteren van een (ballistische) helm.

Volgens de officier van justitie maakte de militair zich verder schuldig aan het schenden zijn ambtsgeheim door gegevens over zijn kennis, kunde en vaardigheden op het gebied van vuurwapengebruik met een crimineel te delen. Hoewel het delen van deze informatie bijzonder onwenselijk is, is dit niet strafbaar. Dat geldt ook voor het delen van informatie over het gebruik van een schietcontainer en een Special Forces-commandant in Italië.

Verder vindt de militaire kamer niet bewezen dat de man samen met anderen 260 kilo cocaïne vanuit de Dominicaanse Republiek - via Denemarken - naar Nederland bracht en spreekt hem daarvan vrij. De militaire kamer wijst vanwege deze vrijspraak de ontnemingsvordering ter hoogte van 453 duizend euro af.

Uitspraken