Laden...

Militair veroordeeld voor verduisteren militaire goederen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Militair veroordeeld voor verduisteren militaire goederen
Arnhem, 07 april 2023

De militaire kamer veroordeelt een 43-jarige militair uit Zeewolde voor het verduisteren van militaire goederen van de Dienst Speciale Interventies (DSI) en voor het bezitten van verboden wapens. 

De militair gaf op zitting toe dat hij de goederen van de DSI zonder toestemming had meegenomen. Het ging hierbij om militaire goederen zoals ballistische helmen, meerdere kijkers en jassen. Daarnaast trof de politie bij hem verboden wapens aan. 

Spullen doorverkocht

De militair verkocht de spullen van de DSI aan een handelaar die deze spullen vervolgens onder andere aan particulieren doorverkocht. Dat neemt de militaire kamer de militair bijzonder kwalijk. 

Schuldbewust

De militaire kamer houdt bij het bepalen van de straf rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man. De militair heeft de voorlopige diagnose PTSS en maakte een opeenstapeling van schokkende ervaringen mee zonder tijd te nemen deze gebeurtenissen te verwerken. De militair liet op zitting zien dat hij schuldbewust is en dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt. De Commandant en de Opvolgend Commandant van het Mariniersopleidingscentrum geven aan dat de man het vertrouwen van hen herwonnen heeft en dat hij van grote waarde is voor het Korps Mariniers. 

Taakstraf

Ondanks dat de militaire kamer vindt dat de militair niet hoeft te worden ontslagen, legt zij een taakstraf op die hoger is dan de maxima uit het VGB-beleid (Verklaring van Geen Bezwaar). Dat komt omdat de militaire kamer vindt dat de ernst van zijn handelingen een straf rechtvaardigt die hoger is dan deze maxima. Daarom legt ze een taakstraf van 60 uur op. 

Uitspraken