Laden...

Militair vrijgesproken van zedendelicten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Militair vrijgesproken van zedendelicten
Arnhem, 15 februari 2021

De militaire kamer spreekt een 23-jarige man uit de gemeente Schagen vrij van het zedendelict waarvan hij werd verdacht. Volgens de militaire kamer is hier onvoldoende bewijs voor.

Een collega van de man was onder invloed van alcohol op een bank in slaap gevallen. De man werd er van beschuldigd dat hij die collega een borstel in of tegen de anus heeft geduwd. Ook zou hij de broek van deze collega naar beneden hebben getrokken en met 2 medeverdachten met de arm van die collega aftrekkende bewegingen hebben gemaakt. Het incident zou in april 2016 op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) hebben plaatsgevonden en er zou een filmpje van zijn gemaakt.

Veel onduidelijkheden

De militaire kamer oordeelt dat er zoveel onduidelijkheid is over wat er op dat filmpje te zien zou zijn geweest, dat niet bewezen is dat de man een borstel in of bij de anus van de collega heeft gedaan. Ook kan niet worden bewezen dat de man bij het maken van aftrekbewegingen bij de collega betrokken is geweest. De militaire kamer betrekt bij haar oordeel dat veel betrokkenen alcohol hadden gebruikt en dat er veel verschillende verhalen de ronde hebben gedaan over het incident dat bovendien al een behoorlijke tijd geleden zou hebben plaatsgevonden. Hierdoor is niet altijd duidelijk wat een getuige zelf heeft gezien.

Geen ontuchtige handeling

De man bekende dat hij wel de broek en onderbroek van de collega naar beneden heeft gedaan. Volgens de militaire kamer moet dit niet als een ontuchtige handeling worden beschouwd. De man had daar geen seksuele bedoeling mee en het leek meer als een grap bedoeld te zijn geweest. Hierbij wil de militaire kamer overigens de gevolgen voor de collega niet onderschatten.

Omdat de 23-jarige man wordt vrijgesproken, krijgt de collega geen schadevergoeding.

Vrijspraak betrokkenheid bij ontuchtige handelingen

Naast de 23-jarige man stonden ook 2 mannen uit Vugt en Utrecht (beiden 24 jaar) terecht voor mogelijke betrokkenheid bij het plegen van ontuchtige handelingen. Ook zij zijn door de militaire kamer vrijgesproken.

Uitspraken