Laden...

Militairen veroordeeld vanwege een schietincident tijdens uitzending in Afghanistan

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Militairen veroordeeld vanwege een schietincident tijdens uitzending in Afghanistan
Arnhem, 18 december 2023

De militaire kamer veroordeelt 3 mannen voor hun betrokkenheid bij een schietincident in Afghanistan, waarbij een militair ernstig gewond raakte. Een 31-jarige man uit de gemeente Montferland krijgt een werkstraf van 140 uur. Een 32-jarige man uit Den Haag krijgt een werkstraf van 90 uur en een 26-jarige man uit Kampen krijgt een werkstraf van 70 uur. Daarbij moeten de mannen een schadevergoeding van 50 duizend euro aan het slachtoffer betalen. 

Op 16 januari 2021 werd in Afghanistan een oefening gedraaid, waarbij het de bedoeling was om alleen met 'blanks' (dit zijn oefenpatronen met slaghoedje en kruit, maar zonder kogel) te schieten. Door een reeks aan fouten schoot de 26-jarige militair met scherpe munitie op een collega. Het slachtoffer raakte daarbij ernstig gewond aan zijn rechterarm. Medisch ingrijpen was noodzakelijk en uiteindelijk is de arm geamputeerd. De militaire kamer oordeelt dat alle 3 de mannen schuldig zijn aan de verwonding  van het slachtoffer.

Reeks fouten

Het was verboden om scherpe munitie mee te nemen naar het oefengebied, maar de 31-jarige man nam deze toch mee voor de wapens waarmee werd geoefend. Daarmee overtrad hij zowel een gegeven dienstbevel als geldende dienstvoorschriften.

De 32-jarige man zag die scherpe munitie in een oefenvoertuig liggen en verplaatste deze naar de achterbank. Hij liet dit daar liggen, meldde het aanwezig zijn van deze scherpe munitie niet en trof geen maatregelen om ervoor te zorgen dat deze munitie niet zou worden gebruikt. Dit deed hij, ook al wist hij van het gegeven dienstbevel en de geldende dienstvoorschriften. 

Vervolgens pakte de 26-jarige man die scherpe munitie om zijn wapen te laden. Hij dacht dat de kogels zogenaamde ‘blanks’ waren, omdat ze in een oefenvoertuig lagen. Ondanks dat dit volgens de veiligheidsvoorschriften moest, controleerde hij dit niet. Daarmee overtrad ook hij de geldende dienstvoorschriften. Deze reeks aan fouten leidde ertoe dat deze militair met scherpe munitie op een collega schoot. 

Veilige werkomgeving

De militaire kamer neemt het de mannen kwalijk dat zij het gegeven dienstbevel/dienstvoorschriften niet opvolgden. Militairen mogen binnen Defensie een veilige werkomgeving te verwachten en elke militair dient daaraan bij te dragen. De mannen hebben zich niet gedragen zoals van militairen verwacht mag worden. Het slachtoffer raakte hierdoor ernstig gewond en ondervindt hier nog dagelijks en de rest van zijn leven de gevolgen van.

Schadevergoeding

Tot slot moeten de mannen samen een totaalbedrag van 50 duizend euro schadevergoeding aan het slachtoffer betalen. 

Uitspraken