Laden...

Minderjarige jongen veroordeeld voor regelen seksafspraak in Lent

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Minderjarige jongen veroordeeld voor regelen seksafspraak in Lent
Arnhem, 12 februari 2019

De rechtbank veroordeelt een 16-jarige jongen uit Druten voor onder andere het regelen van een seksafspraak tegen betaling voor een 15-jarig meisje. Hij krijgt 4 maanden voorwaardelijke jeugddetentie met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast legt de rechtbank een werkstraf van 150 uur op. Aan de voorwaardelijke straf zijn bijzondere voorwaarden gekoppeld, zo moet de jongen een behandeling ondergaan. Tot slot moet de jongen 500 euro schadevergoeding betalen aan het meisje.

Advertentie

Illustratieve afbeelding

Het 15-jarige meisje vroeg de jongen, die zij al kende, hoe zij snel geld kon verdienen. Hij gaf haar als optie dat zij de prostitutie in kon gaan en zij vond dat goed. Daarna bood de jongen het meisje met een advertentie aan in een aantal chatgroepen.

De jongen had contact met een potentiële klant en vertelde die klant dat het om een 15-jarig meisje ging. Er zijn afspraken gemaakt over de verschillende seksuele handelingen die het meisje met de klant zou uitvoeren en er is een prijs afgesproken. De jongen stuurde die klant ook een foto van het meisje.

Seksafspraak in hotel

De seksafspraak werd gemaakt en zou plaatsvinden in een hotel in Lent. De jongen bracht het meisje naar de afspraak. Hij zou in de badkamer van de hotelkamer wachten om haar te helpen als dat nodig was, daarom had hij pepperspray en een stroomstootwapen meegenomen. De potentiële klant bleek een rechercheur van de politie te zijn, daarom kwam het niet tot seksueel contact. De politie was getipt naar aanleiding van de advertenties in de chatgroepen. 

Uitbuiting

De jongen had het meisje een geldbedrag beloofd, maar dat was veel lager dan het geldbedrag dat hij zou ontvangen van de klant. Hij zou er zelf dus ook flink geld aan verdienen. Dat wist het meisje niet en daarom is er volgens de rechtbank sprake van uitbuiting.

Drugs- en wapenbezit

Na de aanhouding van de jongen doorzocht de politie zijn slaapkamer. Zij vonden een voorraad softdrugs waarmee hij ook handelde in zijn directe omgeving. Ook vond de politie vals geld en andere verboden wapens.

Strafbepaling

De jongen kwam niet eerder in aanraking met politie en justitie en doet het maatschappelijk gezien best goed. Op school waren ze verrast door zijn aanhouding en ook zijn moeder had niet door waar haar zoon zich allemaal mee bezig hield. De psycholoog onderzocht de jongen en daaruit blijkt dat hij emotioneel beperkt is en zich slecht kan verplaatsen in anderen. Hij is wel volledig toerekeningsvatbaar. Een voorwaarde die de rechtbank stelt is dat hij behandeld moet worden voor zijn emotionele en affectieve beperkingen.

De rechtbank past het jeugdstrafrecht toe omdat het om een minderjarige jongen gaat. De straf die de rechtbank oplegt is hetzelfde als de eis van de officier van justitie. De voorwaardelijke jeugddetentie legt de rechtbank aan de jongen op omdat het gaat om een zeer ernstig strafbaar feit en om hem er van te weerhouden om nog een keer strafbare feiten te plegen.

Uitspraken